Vad är traktamente?

Traktamente är pengar du kan få om du jobbar och måste sova på annan ort. Det ska täcka dina extrakostnader för mat och sovplats.

När får jag traktamente?

För att ha rätt till traktamente måste du arbeta minst sju mil från hemmet – enkel resa. Annars har du möjlighet att åka hem efter jobbet och får därför inga extra pengar.

Hur mycket ligger traktamentet på?

Från och med 1 januari 2024 ligger traktamentet på 435 kronor per dygn för dig som arbetar under kollektivavtalet för Seko väg och ban.

När höjs traktamentet?

Det är ännu inte bestämt, men kollektivavtalet följer Skatteverkets höjningar.

Får arbetsgivaren dra av pengar på traktamentet?

Ja. Om du får bo på hotell eller ett annat ”godtagbart boende“, som arbetsgivaren betalar, får de dra av övernattningsdelen av traktamentet.

Vad räknas som ett ”godtagbart boende”?

Du har rätt till eget rum, toa och dusch. Facket godkänner boende på hotell och vandrarhem som är anslutna till Svenska Turistföreningen (Stf). Arbetsgivaren kan även erbjuda boende i husvagn, lägenhet och exempelvis fjällstugor så länge de lever upp till en viss standard.

Bra att tänka på är att chefen måste komma överens med dig innan om hur du ska bo. Arbetsgivaren är också skyldig att ta hänsyn till dina önskemål.

Hur funkar det om jag sover i egen husvagn?

Då får du fullt traktamente och ett så kallat förrättningstillägg, som för under 2024 ligger på 152 kronor per natt. Om jobbet pröjsar campingplats och el till husvagnen får de dra av pengar.

Om arbetsgivaren gör avdrag för elen kan du dra av det i den årliga inkomstdeklarationen till Skatteverket som en kostnad för dubbelt boende.

Hur funkar det när jag åker hem igen?

Då får du fullt traktamente även för den dagen om det är under pågående jobb.

När du ska börja arbeta på en ny plats, eller avsluta arbetet på orten, får du bara hälften av ersättningen om du åker hemifrån efter 12 eller är hemma innan klockan 19.

Det är viktigt att fylla i tidrapporter, så att du har koll på att du får rätt traktamente.

Hur mycket traktamente får jag vid jobb utomlands?

Om du jobbar i Norge till exempel, så får du 1 249 kronor per dygn i traktamente, om det inte görs avdrag för sovplats. För utlandsjobb gäller Skatteverkets tabell, där du kan se nivån för fler länder.

Räknas traktamente som lön?

Nej, det är kostnadsersättning. Därför dras ingen skatt på traktamentet, men du får inte heller pensionsinbetalningar.

Om du har några fler frågor kan du kontakta ditt närmaste Sekoombud.