En 51-årig maskinist omkom den 20 april i en arbetsplatsolycka på Gettinge bergtäkt utanför Vetlanda i Jönköpings län. Maskinföraren var anställd på underentreprenören T. Falks Entreprenad.

Mannen skulle gräva en sedimentationsdamm åt Sandahls Entreprenad. En sedimentationsdam filtrerar smutsigt dagvatten innan det släpps ut i naturen.

I samband med att bandgrävmaskinen rundade en stor grushög gav marken vika. Till följd av detta välte grävmaskinen och maskinisten krossades till döds av fordonet.

Ingen brist

En förundersökning inleddes om misstänkt arbetsmiljöbrott vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Under förundersökningen har polisen hållit förhör med vittnen, och bland annat markförhållanden undersökts av Statens geotekniska institut, SGI. Men det har inte varit möjligt att reda ut varför olyckan inträffade enligt kammaråklagaren.

”Eftersom orsaken till olyckan inte helt kunnat klarläggas finns det inte stöd för att olyckan eller arbetstagarens döds orsakats genom någon brist från arbetsgivarens sida”, står det i beslutet att lägga ner förundersökningen.

Dåliga markförhållanden

Sekos regionala skyddsombud har tidigare uppgett att markförhållandena vid olyckstillfället var väldigt dåliga.

– Många olyckor beror på dåliga markförhållanden. Man har inte full kontroll på marken där man ska köra. Man tycker från ögats synvinkel att det ser bra ut, men så är det inte det, har Lars Eklind tidigare sagt till Sekotidningen.