När det politiska rödgröna styret tog över makten i region Stockholm pausades avvecklingen av tågvärdarna på Stockholms pendeltåg.

En oberoende utredare skulle på nytt utreda om det var rätt att ersätta tågvärdarna med kameror. Snart kom slutsatsen att planerna inte behöver stoppas.

Kort därefter beslutade SL-chefen David Lagneholm att avvecklingen kunde fortsätta utan att ha låtit frågan beslutas i Trafiknämnden av samtliga partier.

Överklagade beslutet

Det reagerade Viktor Risling, kundservicevärd i Stockholms tunnelbana och fackligt aktiv i Seko Stockholm, kraftigt på. Han ansåg att det var ett politiskt beslut och överklagade SL-chefens beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm.

I måndags den 29 januari kom Förvaltningsrättens dom. Den slår fast att SL-chefen inte haft rätt att ta beslutet, något som lokaltidningen Mitt i var först att rapportera om.

”Det överklagade beslutet har således inte kommit till på lagligt sätt och det ska därför upphävas”, står det i domen.

”Domen är viktig”

– Det känns väldigt bra. Det här får inte tillbaka tågvärdarna, men det är en delvinst, säger Viktor Risling.

– Domen är viktig för alla som kämpar för att få tillbaka tågvärdarna. Det är en riktig moralboost. Folk har varit riktigt arga, och nu får man känna att man äntligen kan vinna något.

Vad tror du, kommer tågvärdarna tillbaka?

–Ja, vi vet att pendeltågstrafiken inte fungerar utan tågvärdar. Annars kommer det bli ett år till med tågkaos.

Andreas Strömberg, presschef på Trafikförvaltningen i Region Stockholm, understryker dock att beslutet att skrota tågvärdarna inte påverkas av domen.

Tydlig politisk vilja

”Förändringen är beslutad och fullt ut genomförd. Trafiknämnden har fattat flertalet beslut som bekräftar avskaffandet av tågvärdarna. Den politiska viljan i den här frågan har varit tydlig,” skriver presschefen i en kommentar.

Trafikförvaltningen i region Stockholm motsätter sig Förvaltningsrättens slutsats, men har inte beslutat om den ska överklagas.