I januari kom beskedet att avvecklingen av tågvärdar på Stockholms pendeltåg pausas för att utredas på nytt. Nu är utredningen klar med slutsatsen att planerna inte behöver stoppas.

Det innebär att hälften av Stockholms pendeltåg körs utan tågvärdar från och med i morgon, 1 mars. Resten avvecklas successivt fram till september.

– Vi ser att vi har en teknisk utveckling som möjliggör att vi kan ha personalen på andra platser i pendeltågstrafiken, säger Anton Fendert (MP) som är trafikregionråd i region Stockholm.

– Vi kommer att kunna vidareutbilda fler tågvärdar till lokförare, vilket är väldigt bra. Andra tågvärdar blir en del av vår synliga personal i pendeltågstrafiken som kundservicevärdar, lokalvårdare och så vidare.

Porträttbild på Anton Fendert i mörk kosytm med grön slips. Bilden är tagen mot grå bakgrund.
Anton Fendert (MP), trafikregionråd i region Stockholm.

Granskning fann inget fel

Han förklarar att en utredning tillsattes efter kritik mot beslutet och hur det påverkar arbetsmiljön, säkerheten och tillgängligheten. Syftet var att avgöra om allt har gått rätt till.

– Där ser vi nu i en oberoende granskning att det är möjligt att fortsätta genomföra förändringen och att det inte finns någon större åtgärd som vi behöver vidta, säger Anton Fendert.

Under en övergångsperiod mellan april och december kommer antalet kundservicevärdar att utökas med 1 000 extra timmar i månaden, tillägger han.

Facket: Begravningsstämning

Facket är starkt kritiskt. Seko Pendelklubbens ordförande Susann Högye-Bäckman säger att många kollegor är uppgivna.

– Just nu är det begravningsstämning här. Det är ett stort hopp som faller ifrån våra kollegor. Man har någonstans hoppats på att utredningen ska visa vilken katastrof det kan bli, säger hon.

Susann Högye-Bäckman, ordförande för Seko Pendelklubben.

Granskning tog två veckor

Sekotidningen har tagit del av den oberoende granskningen, som har gjorts av konsultbyrån WSP.

Det framgår att den har utgått från MTR:s dokumentation och information om projektet, samt enstaka telefonintervjuer. Granskningen har tagit två veckor att genomföra.

– Det enda man har gjort är att den tidigare utredningen har granskats av ytterligare ett företag. Det känns inte helt seriöst, säger Susann Högye-Bäckman.

Protesterna fortsätter

Fackklubben kommer att fortsätta protestera mot förändringen.

– Det här är ett beslut som har fattats över huvudet på oss. Vi säger fortfarande att det här inte kommer att fungera och jag tror att vi kommer att få se problem i trafiken redan i morgon, säger Susann Högye-Bäckman.

S nöjda med utredning

I maj 2022 lovade Socialdemokraterna i region Stockholm att verkar för att ändra beslutet att avskaffa tågvärdarna om de vann valet.

Efter utredningen har partiet inte längre sådana planer.

Jens Sjöström (S), investeringsregionråd i region Stockholm, väljer att lämna skriftliga kommentarer till Sekotidningen.

”Utredningen har landat i att det går att garantera säkerheten och tillgängligheten med andra medel än tågvärdar och bemött de farhågor vi hade med anledning av det bristande underlag vi tidigare haft tillgång till från Moderaternas beslut i juni 2021”, skriver Jens Sjöström (S).

Avveckling av tågvärdar på Stockholms pendeltåg

2021 beslutade styrande politiker i region Stockholm att ersätta tågvärdar på Stockholms pendeltåg med kameror. Beslutet har mötts av stora protester från personal på Stockholms pendeltåg.

Förändringen blev även en valfråga i regionvalet 2022. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lovade att riva upp beslutet om de vann valet.

I en överenskommelse med Vänsterpartiet beslutade den nya styrande koalitionen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet att utreda frågan på nytt.