Anna Strömberg blev av med sitt lokförarbevis efter ett krampanfall. Hon är inte ensam.

Varje år blir 10–20 personer som arbetar på tåg av med sin säkerhetsklassificering på grund av medicinska skäl.

De kan till exempel ha drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes eller kraftigt försämrad syn.

Målet är att då få ett nytt jobb inom företaget, men det kan vara svårt att få till eftersom det inte alltid finns andra tjänster lediga.

Upp till ett års lön

Från och med i år är det tänkt att de som har blivit av med jobbet i stället ska kunna få upp till 12 månadslöner som ett omställningsstöd.

– Vi tror att det här kommer att vara ganska viktigt med tanke på att a-kassan inte är i samma nivå som våra medlemmars lön, säger Sekos ombudsman Thomas Gorin Weijmer.

Porträttbild på ombudsman Thomas Gorin Weijmer i svart tröja mot vit bakgrund.
Thomas Gorin Weijmer, ombudsman på Seko.

Ska helst erbjuda annat jobb

Pengarna söks genom en stiftelse som har bildats av fackförbunden Seko, Sveriges Ingenjörer, Akademiker i samhällsbärande professioner (SRAT) och bransch- och arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen.

– Grundregeln är fortfararande att arbetsgivaren ska hitta ett annat arbete inom företaget. Men om det inte finns möjlighet att bli omplacerad ska man kunna få stödet, säger Thomas Gorin Weijmer.

Kan det kombineras med det generella omställningsstöd som Sekos medlemmar har rätt till?

– Ja, dessa stöd är i samverkan med varandra. Jag tror att vi kommer att ha otroligt bra omställningsmöjlighet för personalen om man hamnar i en sådan här situation.

Ersättning till tågpersonal som drabbas av sjukdom

2023 ska tågpersonal som blir av med sin säkerhetsklassificering kunna söka omställningsstöd.

  • Tågpersonal som blir av med jobbet efter att ha förlorat sin säkerhetsklassificering på grund av sjukdom eller motsvarande ska få upp till 12 månadslöner.
  • Pengarna ska vara ett stöd för att sadla om till ett nytt yrke.
  • Varje prövning görs individuellt för att se om du är berättigad till att få stödet.
  • För att söka stödet måste du vara medlem i Seko, Akademiker i samhällsbärande professioner (SRAT) eller Sveriges Ingenjörer. Du ska ha varit medlem i minst tolv månader innan du drabbas.