Elias Ställ, rekryterare på Vattenfall

– Vi har mycket fokus på säkerhet så därför krävs ett säkerhetstänk. Ett tips är att tänka ut innan hur du agerar i olika situationer, till exempel när något oväntat uppkommer på jobbet. Svaren visar hur risktagande och stresstålig du är.
– Samarbetsförmåga krävs i princip i alla våra tjänster. Reflektera gärna innan du kommer till intervjun hur du är som person, exempelvis vilken roll du tar när du samarbetar med andra på arbetsplatsen. 

Servicetänk är viktigt.

Elin Altergård på Postnord

Elin Altergård, rekryterarcenter på Postnord

– Jag får tyvärr väldigt många allmänt formulerade ansökningar så ett bra tips är att rikta sin ansökan just till Postnord och knyta an vad vi skriver i annonsen.

–  Tre saker är särskilt viktiga för mig att ta reda på under intervjun: noggrannhet, den sökandes fysik och hur han eller hon ser på service. Jag ställer ingen riktad fråga om hur noggrann personen är. Det är något jag listar ut under intervjun. Brevbärare, terminalarbetare som lastbilschaufförer behöver bra fysik för att klara av jobben. Servicetänk är viktigt i alla tre jobben.

Martin Klaar, enhetschef på HR-avdelningen inom Kriminalvården

– Den som söker en säkerhetsklassad tjänst behöver känna till att vi gör registerkoll till exempel hos Säpo och ställer frågor enligt ett säkerhetsfrågebatteri för att få fram nödvändig bakgrundsfakta.

Kriminalvården tillämpar kompetensbaserad rekrytering. Det viktiga är hur den sökandes kompetens passar med kravprofilen för tjänsten.
– Därför lägger vi inte lika stor viktigt vid vad du gör på din fritid. Men det innebär inte att vi inte ställer frågor om din privata situation. Så det är bra att vara beredd på att svara på det. 

Chansen ökar när man är en lugn och trygg person.

Jenny Andersson på Green cargo

Jenny Andersson, gruppchef, Hallsberg bangård på Green cargo

– För oss är det viktigt att den som jobbar hos oss inte har lätt att bli stressad. Det är ett arbete i säkerhetstjänst och då får man inte ta förhastade beslut. Chansen att få jobb ökar när man är en lugn och trygg person. 

Tänk på det här

före intervjun

  • Läs platsannonsen noga.
  • Kom ihåg vad som står i din ansökan.
  • Läs på om arbetsgivaren.
  • Tänk ut frågor du vill ställa till arbetsgivaren.

… och det här under intervjun

  • Kom i tid. 
  • Var förberedd, ju mer förberedd du är desto mindre nervöst känns intervjun.
  • Var dig själv, kom den du är.
  • Var klädd i de kläder som du känner dig trygg med.
  • Lyssna noga på vad som sägs och svara på de frågor som ställs.
  • Var också beredd på att svara på frågan om hur din privata situation ser ut så du vet vad du vill berätta om.