Skådespelaren Ulf Brunnberg har intervjuats i tidningen Slitz. Först var det svårt att inte flina åt hans uppenbara problem med kvinnor och mansroll. Men när han förolämpar den mördade häktesvakten Karen Gebreab har han med god marginal passerat gränsen för normal anständighet.

I intervjun säger han att mordet berodde på feminismen, den ligger nämligen bakom att kvinnor nu arbetar som bland annat brandmän eller kriminalvårdare. Och sen kommer det. ”Hur fan kan man släpa dit ett fruntimmer på en och sextio?”

Smaka på den meningen några gånger och hör föraktet, mot kvinnor i allmänhet och mot Karen Gebreab i synnerhet.

I den mån Brunnberg är intresserad av fakta kan han ta del av de utredningar om mordet som visar att det var bristande rutiner inom Kriminalvården som gav mördaren tillfälle.

I Aftonbladet har Karens Gebreabs bror har krävt en ursäkt av Brunnberg. Det är bara att instämma. Om den mannen har någon heder i kroppen ska han omedelbart ge en ursäkt till Karens familj.

Förresten tror jag inte att man ska flina åt Brunnberg och hans syn på jämställdhet. I synnerhet inte idag när det blivit populärt att beskylla feminism, inklusive så kallad ”statsfeminism” för att ligga bakom många av problemen i samhället. Senast var det domarna mot Thomas Quick.

I Slitzintervjun säger Brunnberg, apropå förhållandet mellan man och kvinna, att ”är man två kaptener på en båt går man på grund. Det behövs en kapten och en styrman,”

Men såg jag Brunnberg, oavsett om det var som kapten eller som styrman, på samhällsskutan, skulle jag genast gå i livbåten. Eller starta myteri.