Det var i slutet av november förra året som tågvärden Ahad Almosawi fick ta emot nedsättande kommentarer från en manlig passagerare i bistron på SJ:s tåg mellan Göteborg och Malmö. Mannen pratade nedlåtande om hennes slöja och religion, kallade slöjan äcklig och fortsatte trots att Ahad bad honom och hans sällskap att sluta och lämna bistron.

Ahad polisanmälde händelsen och åtal väcktes för ofredande. I början av december hölls rättegången i Halmstads tingsrätt.

”Jag är jättenöjd att jag tog processen”

I dagarna kom domen: Den åtalade mannen döms för förolämpning och ska betala 50 dagsböter om 800 kronor, totalt 40 000 kronor. Utöver det ska han också betala ett skadestånd till Ahad på 5 000 kronor plus ränta, och betala sina advokatkostnader.

– Jag är lättad. Det känns jättebra. Nu behöver jag inte tänka på det här längre, inte vara orolig över rättegången. Jag har stängt boken och kan gå vidare med stolthet, säger Ahad Almosawi.

Åklagaren hade i första hand väckt åtal för ofredande, i andra hand för förolämpning. Tingsrätten bedömde gärningen som det senare.

– Jag är nöjd med resultatet oavsett, för min tanke var bara att han skulle få sitta i rättssalen och skämmas över det han gjort. Att han fick sitta där och ta sitt ansvar som en vuxen människa. Så jag är jättenöjd att jag tog processen och att det blev något av det, säger Ahad.

Mannen, som bor i Stockholm, har hela tiden nekat till brott. Han har beskrivit hur han och hans bror var på väg till en närstående för att lämna ett svårt besked, och satte sig i bistron och drack vin för att skingra tankarna. Han menar att han resonerade om reglerna kring att bära huvudbonad i olika bolag, och frågade Ahad vad hon tyckte om det. Diskussionen blev infekterad och han borde ha avslutat den men var, menar han, ”inte klar i tanken”.

Brodern var kallad som vittne i rättegången, men dök inte upp.

Efter domen: Kollega valde att anmäla

Tingsrätten bedömer att det inte finns någon anledning att tvivla på Ahads uppgifter. Rätten drar slutsatsen att den åtalade mannen upprepade gånger, med uppsåt, uttryckt sig nedsättande om Ahad Almosawis person, trosbekännelse och att hon bar huvudduk.

Jag tror att fler kommer polisanmäla när det händer något sådant här.

Ahad Almosawi, tågvärd

Det är inte ovanligt att tågvärdar får ta emot olika former av kränkningar och trakasserier från passagerare. Ahad tror att domen kan få betydelse för hennes kollegor.

– Jag tror att fler kommer polisanmäla när det händer något sådant här, att vi inte blundar för det och tar det som något som ingår i jobbet. Vi behöver statistik, även arbetsgivaren behöver något att gå på.

Ahad har redan fått höra av en kollega att han valt att polisanmäla en annan händelse tack vare hennes exempel, som ju resulterade i en fällande dom.

– Man har ju hört, ”det är ingen idé att anmäla, det läggs ändå ner”. Jag tänkte själv att det här kommer inte tas vidare. Jag är chockad att det togs på allvar. Sådana här händelser är faktiskt något man mår psykiskt dåligt av.