I november förra året klev Ahad Almosawi, 26, på SJ-tåget i Göteborg för att börja sitt arbetspass som tågvärd i bistron. Där satt två män i övre medelåldern, och snart började den ena av dem kommentera Ahads slöja.

– Han frågade ”vad är det du har på huvudet?” Jag svarade att jag inte vill prata religion på jobbet. Det gick en stund, sedan fortsatte han: ”Vad är det för äcklig grej du har på huvudet?” Jag sa igen att jag inte vill prata religion på jobbet, säger Ahad.

Grät – men männen skrattade

Enligt Ahad blev mannen provocerad av hennes svar och tog i ännu mer.

– Han kom i gång med sitt snack, ”hur känns det att du är mindre värd än en muslimsk man? Hur känns det att ha på dig en symbol som förtrycker kvinnor?” Jag bad honom sluta. Jag bad dem gå från bistron. Då sa han ”du ska vara glad att jag betalar din lön,” berättar Ahad.

Hon började gråta. Men mannen och hans sällskap vägrade lämna bistron. Han krävde att hon skulle ta av sig slöjan.

Jag ville jobba på och visa att jag inte hade påverkats. Jag stod och grät när jag jobbade, men ville fortsätta.

Ahad Almosawi, tågvärd

– Jag sa till honom, ”hur kan du bete dig så här mot en annan människa, du ser ju hur mycket jag gråter?” Han bara skrattade.

Efter en stund kom Ahads kollega, som hade varit och jobbat i första klass-vagnen, och skällde ut männen. Strax därefter klev männen av i Halmstad.

Den operativa ledningen ringde och frågade Ahad om hon klarade av att arbeta klart passet.

– Jag ville jobba på och visa att jag inte hade påverkats. Jag stod och grät när jag jobbade, men ville fortsätta, säger Ahad.

Ingen medpassagerare ingrep

I bistrovagnen fanns också vanliga sittplatser, och under händelsen satt det passagerare i närheten. Men ingen reagerade förrän efteråt, enligt Ahad.

– När männen hoppat av kom det fram två eller tre personer och frågade hur det var med mig. Jag hade behövt dem när männen var kvar där, att de hade stått upp för mig och visat att beteendet inte var acceptabelt.

Ahad beskriver det som att hon befann sig i ett chocktillstånd i flera dagar. Till slut berättade hon för en nära kollega om händelsen. Kollegan såg hur dåligt Ahad mådde och ordnade ett möte med gruppchefen. Chefen tyckte att händelsen skulle polisanmälas.

– Först ville jag inte. Men sedan tänkte jag på nästa kollega, eller nästa kvinna, som kan bli utsatt. Och det kanske är en tankeställare för den här mannen om han försöker utsätta någon annan igen. Det fick mig att polisanmäla, säger Ahad.

Polisanmälan ledde till att mannen nu åtalas för ofredande. Enligt åklagaren har mannen ”genom hänsynslöst beteende” ofredat Ahad genom att flera gånger, med hög röst, uttrycka kränkande åsikter om hennes person, trosbekännelse och att hon bar slöja.

Vill inte fortsätta som tågvärd

Rättegången kommer hållas i Halmstads tingsrätt. Två personer, varav en kollega till Ahad, är kallade som vittnen.

– Jag är jättenervös. Jag vet inte om jag kommer våga se honom i ögonen, säger Ahad.

Hon blev arbetsbefriad under en period för att bearbeta det hon varit med om, bland annat i samtal med en psykolog. Hon är nöjd med det stöd hon fått av arbetsgivaren, SJ.

Jag kände mig så ensam och så liten.

Ahad Almosawi, tågvärd

Ahad har arbetat som tågvärd på SJ i fyra år och har tidigare tyckt mycket om sitt arbete. Nu är hon betydligt mer tillbakadragen än tidigare. Hon vill helst inte prata mer än nödvändigt med resenärerna, och har precis börjat läsa upp sina betyg för att kunna studera vidare till något annat yrke. Hon har också sökt andra jobb.

Händelsen på tåget mellan Göteborg och Halmstad är inte heller helt unik. Ahad har varit med om liknande saker både innan och efter, där såväl män som kvinnor försökt få henne att ta av slöjan.

– Men aldrig på det sättet som den här mannen tryckte ner mig. Jag kände mig så ensam och liten.

Den åtalade mannen förnekar brott.