Det var för tre dagar sedan som aktivistgruppen Ship to Gazas fartyg al-Awda bordades på internationellt vatten. Fartyget fördes till hamnstaden Ashdod i Israel där det beslagtogs. Besättningen och aktivister ombord, totalt 22 personer har förts till häkte. Två personer, båda israeliska medborgare har emellertid släppts mot borgen, enligt Ship to Gaza.

– Men vad vi vet sitter de övriga fortsatt fängslade. Vi har inte kunnat få någon kontakt med dem, säger Emma Ringqvist, mediesamordnare för Ship to Gaza.

En av de gripna är Charlie Andreasson, tidigare däcksman på Styrsöbolaget i Göteborg, som Sekotidningen tidigare skrivit om i samband med Ship to Gaza.

Han var mänsklig sköld i Gaza

Nyhet

På sin blogg, Ship to Gaza 2018, skrev han den senaste posten den 20 juli:
”Nio dagar kvar. Om nio dagar har vi antingen brutit blockaden och befinner oss i hamnen i Gaza, redo att lämna över båten till fiskarna där och se till att all sjukvårdsutrustning ombord kommer till Shifa hospital, eller också har vi medelst våld tvingats till Israel, blivit förhörda och kastade i fängelse.”

I en förinspelad video som nu publicerats berättar han att de är på väg för att bryta blockaden av Gaza:

”Men om ni ser denna video betyder det att Israel på nytt har använt militären för att borda oss på internationellt vatten och mot vår vilja tagit oss till Israel och beslagtagit fartyg och last.”

Det är tredje gången Charlie Andreasson fängslas ombord på fartyg som försökt bryta blockaden.

”Vi kidnappades på internationellt vatten”

Nyhet

Bordad blockadbrytare

Nyhet

Ytterligare ett fartyg, Freedom, är på väg mot Gaza och beräknas vara framme i morgon, torsdag, om inte även det stoppas.