Natten till måndag bordades och genomsöktes Marianne av den israeliska flottan. Bordningen genomfördas på internationellt vatten och fartyget eskorteras nu till den israeliska hamnstaden Ashdod.

Enligt israelerna behövdes inte något våld och de betecknar bordningen som händelselös.

Det är fjärde gången som Ship to Gaza försöker bryta blockaden av den palestinska Gazaremsan som nu är inne på sitt nionde år. Lasten utgörs av solcellspaneler, Gaza har allvarliga problem med elförsörjningen, och av medicinsk utrustning.

I en förinspelad video säger Charlie Andréasson, sjöman från Styrsö:

”Jag hoppas att ni inte behöver se denna film, för om ni gör det – då har israeliska befäl stoppat vårt skepp och vårt försök att bryta blockaden av Gaza. Så om ni ser detta meddelande: kontakta er regering, kontakta era tidningar. Gör vad ni kan för att lyfta denna fråga, för att befria oss, för att öppna gränserna till Gaza, för att öppna gränserna till Palestina. För det är en kriminell handling som just nu har utförts.”

Även fartygskocken Jonas Kårlin från Göteborg uttalar sig i samma video ”Vårt mål med vår aktion var att nå denna stat, för att ge understöd till Gazas folk. Jag hoppas nu att ni, som politiker, som Sveriges regering, sätter tryck på den israeliska regeringen om att släppa oss fria.”

Ship to Gaza Sverige protesterar mot vad de anser vara ett flagrant övergrepp mot den fria sjöfarten och ett piratdåd . De kräver att Marianne återlämnas, och att hennes besättning och passagerare omedelbart försätts på fri fot, så att de kan fortsätta sin färd mot sin destination i Gaza.