Vanligtvis införs sommartidtabellen för SL-trafiken strax före midsommar och till och med augusti. Det blir färre turer och kortare tåg.

Så ser det även ut att bli i år, trots coronapandemin.

Men många Stockholmare väntas tillbringa sommaren hemma istället för att resa bort, därför befaras en större smittspridning. Detta eftersom det förmodligen blir fler resenärer, menar Seko klubb 111 tunnelbaneklubben.

Trängsel är helt oacceptabelt

Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL.

Ytterligare en farhåga är den planerade avstängningen för renoveringsarbeten på gröna linjen mellan Gullmarsplan och Globen:

”Vi vet att sådana här renoveringar skapar trängsel även en normal sommar”, står det i ett brev som skickats till ansvariga i region Stockholm.

Ökad smittspridning

”Med tanke på att rulltrapporna vid Gullmarsplan är avstängda är det redan idag stor trängsel där under högtrafik. Om alla Hagsätraresenärer nu behöver byta till tvärbanan eller bussar vid Gullmarsplan kommer det givetvis leda till en ökad trängsel”.

Viktor Risling, sekreterare i Seko Tunnelbanan.

Viktor Risling, kundservicevärd och sekreterare i Seko Tunnelbanan, pekar på hur trängseln ökade markant i mars när Stockholms Lokaltrafik (SL) drog ner på bussar och lokalbanor. Detta gjordes på grund av stor sjukfrånvaro bland Stockholms busschaufförer, vilket resulterade i trängsel på framförallt bussar, men även på tunnelbanan.

Situationen blev så illa att biljettkontrollanter krävde att biljettkontrollerna skulle stoppas på grund av risk för en ökad smittspridning.

Efter hård kritik gick till slut SL med på att öka turerna i trafiken och tillfälligt stoppa biljettkontroller.

Hoppas vintertidtabellen behålls

Att det blir färre turister i Stockholm tror Viktor Risling inte påverkar trängseln i någon större omfattning. Han hoppas nu ansvariga i region Stockholm är lyhörda och ändrar sig om sommartidtabellen.

Enligt Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL, finns inga fattade beslut än, trots att en beställning på sommartrafik skickats.

– Man ska inte haka upp sig allt för mycket på att en beställning är lagd. Just de här farhågorna som facket tar upp, är någonting som vi också tittar på och försöker planera inför. Ingenting är spikat i sten. Ett helhetsgrepp måste tas inför sommaren. Trängsel är helt oacceptabelt, säger han.