Enligt Vattenfall var den 25-årige teknikern på rutinuppdrag vid en nätstation i Kurravaara, norr om Kiruna, när han omkom arbetsplatsolyckan.

Teknikern hade klättrat upp i en stolpe och spänt fast sig med en sele. Sedan ställde han sig på en balk för att montera ner en transformator och fick då ström genom kroppen.

Det var mannens två kolleger på marken som såg att han plötsligt hängde i selen. Ambulans larmades till platsen, men mannens liv gick inte att rädda.

”Saknade erfarenhet”

Vattenfall Services Nordic har tidigare sagt till Sekotidningen att 25-åringen var en erfaren tekniker. Men enligt domen vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Åklagarmyndigheten, blev mannen utsedd till elsäkerhetsledare för arbetet. Detta trots att han saknade erfarenhet av att arbeta som linjemontör och av rivning av elektrisk utrustning på luftledning. 

”Rollen som elsäkerhetsledare var helt ny för honom. X och övriga två arbetstagare som deltog i arbetet saknade tillräckliga kunskaper om riskerna med arbetsuppgifterna och hur arbetsmomenten skulle utföras på ett korrekt och säkert sätt”, står det i domen om dödsolyckan som inträffade den 10 oktober 2018.

”Oaktsamhet”

Vattenfall har därmed av oaktsamhet vållat teknikerns död. Om företaget hade säkerställt att teknikern hade rätt kompetenser och erfarenhet som krävdes för jobbet hade olyckan sannolikt inte inträffat, står det i domen.

Så sent som i januari dömdes Vattenfall Service Nordic för ett annat arbetsmiljöbrott, för en arbetsplatsolycka då en elmontör krossades av ett träd i samband med ett arbete 2018.

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Sekotidningens nyhetsbrev för fler bra artiklar.