”Högspänning” gjorde Angelica till tv-kändis – nu drömmer hon om ännu tuffare jobb
Energibranschen är hetare än någonsin. Elkraftsteknikern Angelica Jonsson är en av energihjältarna i tv-serien Högspänning.
– Det är kul när folk känner igen mig och kommer fram och pratar, säger hon.
I en trailer till tv-serien Högspänning pumpar musiken i takt med snabba klipp på Angelica Jonsson och hennes kollegor i energibranschen.
Serien sänds på TV 3 och Viaplay. Tittarna får se dem kämpa med linjearbete i stolpar mitt i snöstormar och slita med strömavbrott och elfel.
Det är variationen i yrket som Angelica Jonsson älskar mest.
”Ena dagen kan du stå i en skarvgrop och nästa dag klättrar du upp i en stolpe. Det är superkul! Lite hårt, men sånt gillar jag. Det ska kännas att man arbetar”, säger Angelica Jonsson i ett av klippen.
Förra året nominerades tv-serien, som nu är inne på tredje säsongen, till tv-priset Kristallen.
– Det kändes stort att serien fick så mycket uppmärksamhet efter bara en säsong. Det var kul att gå på röda mattan bland alla kändisar, säger Angelica Jonsson.
Tv-serien Högspänning
Högspänning sänds på TV 3 och Viaplay. Serien är ett samarbete mellan Vattenfall och Skellefteå Kraft och produceras av Delta Studios i samverkan med Energiföretagen Sverige. Högspänning nominerades till tittarnas favoritprogram i tv-priset Kristallen 2023.
Inte självklart att vara med i tv-serien
Sedan Högspänning började sändas blir hon igenkänd både av både folk i branschen och av okända på gatan. När hon rullade ut rör på ett ställe nyligen hörde hon någon ropa ”nej men, dig känner jag igen”.
– Jag har bara fått positiva reaktioner. Min dotter har också sett mig på tv och säger att hon ska bli som mig. Hon säger ”Du är så stark mamma”.
Men det var inte självklart att vara med i tv-serien. Några hade försökt övertala Angelica Jonsson en längre tid, men det var först när vd:n frågade som hon bestämde sig.
Vd:n tyckte att det kunde vara en bra grej om hon som tjej var med. Kanske skulle det locka fler tjejer till branschen.
Angelica Jonsson har bara en kvinnlig kollega på de två avdelningarna som jobbar med felavhjälpning, av totalt 25 – 30 anställda.
Fler har insett att yrket finns
Sedan Högspänning började sändas har det kommit in många fler ansökningar från båda könen till skolor med el-och energiprogram.
– Fler har insett att yrket finns tack vare tv-serien, säger Angelica Jonsson.
Men vardagen som elkraftstekniker, eller distributionselektriker som det också heter, är så långt ifrån glammiga tv-galor man kan komma.
En vanlig tisdag i mars står Angelica Jonsson och kollegan Kristoffer Palmkron i Vattenfall services verkstad i Jordbro söder om Stockholm.
På det kalla betonggolvet ligger flera svarta hopslingrade elkablar. De är till en nätstation med ett ställverk och två transformatorer som är beläget i ett närliggande radhusområde.
Kablarna används för att överföra elektricitet från mellanspänning till lägre spänningsnivåer, alltså vanlig hushållsel.
Kristoffer Palmkron
Familj: Sambo och sonen Hugo, 3 månader, och hund.
Bor: I Enskede i södra Stockholm.
Intressen: natur, vandra, gå med hunden i skogen.
”Som att brottas med en boaorm”
Angelica Jonsson och Kristoffer Palmkron värmer upp kablarnas halvledande ytterhöljen och skalar sedan av dem.
När ytterhöljet blir uppvärmt blir det lättare att få av. Det görs för att man sedan ska kunna kvalitetssäkra kablarna och se så att de är hela och inte har skador.
– Vi är så noggranna vi kan. När vi kommer upp i de här spänningsnivåerna blir det känsligt, säger Kristoffer Palmkron.
Om Angelica Jonsson får välja jobbar hon helst med mellan- och högspänning. Det är mer utmanande, även fysiskt.
– Jag gillar att arbeta hårt med kroppen. Att arbeta med tjocka kablar är som att brottas med en boaorm. Då kommer man hem fysiskt utmattad.
Var tidigare hovmästare
Det är inte ofta som Angelica Jonsson och Kristoffer Palmkron jobbar inne på verkstaden. Det mesta av arbetet sker utomhus.
Deras geografiska arbetsområde sträcker sig från norr om Nynäshamn och Södertälje till Farsta, genom hela södra skärgården och upp till Vaxholm och Möja.
Varje arbetsdag är helt olika. De gör allt från att åtgärda strömavbrott till linjearbete i stolpar långt ute i skogen.
Men Angelica Jonsson konstaterar lite besviket att de flesta kablarna i Stockholmstrakten är nedgrävda i marken.
– Därför blir det inte så mycket linjearbete för oss. Det får de göra mer av i norra Sverige.
För Angelica Jonssons del var det en ren slump att hon blev elkrafttekniker.
Blev stormkär i yrket
Hon var hovmästare på olika restauranger i många år. Men när hon blev gravid insåg hon att arbetstiderna inte gick ihop med familjeliv. När hon gjorde ett test för att ta reda på vilket yrke hon passade för blev resultatet elektriker.
– Jag som aldrig hade hållit i ett verktyg. Det var inget yrke jag hade tänkt på alls. Men jag bestämde mig för att ändå köra på det.
Nu jobbar hon 07 till 16 och har beredskap var sjätte vecka. Det är helgjobb, men bara ibland.
Angelica Jonsson
Familj: Sambo och två barn.
Bor: I Tungelsta.
Intressen: Skoter, köra cross, vara ute i naturen. ”Jag är en riktig äventyrare. Ju farligare desto coolare. Jag vill prova bergsklättring också. Nyss köpte jag en cross som jag är ute och åker med”.
Det tog lite mer än ett år att läsa in de yrkespraktiska delarna på gymnasiets el- och energiprogram.
Först riktade Angelica Jonsson in sig på att bli installationselektriker. Men under utbildningens gång fick hon lära sig mer om elens väg, elnätet och vad en distributionselektriker gör.
– Då blev jag stormkär och kände att det där ska jag bli. Jag ville klättra i stolpar, hålla på med motorsåg och åka sexhjuling eller snöskoter i svår terräng.
Vill vara med i insatsstyrkan
Högsta drömmen är att jobba på det stora stamnätet när barnen som är 6 och 7 år blivit större.
– Det är mer utmanande, tyngre och farligare och innebär mer spänning än att jobba på lokalnätet.
Angelica Jonsson har skickat in en ansökan till Svenska kraftnäts insatsstyrka. Om hon blir antagen ser hon fram emot att få vara med och jobba på det större nätet och få träning och utbildning för det.
– Om något händer vill jag vara med och hjälpa till. Det skulle kännas som att jag gjorde något viktigt för mitt land. Sedan blir man ju lite superhjälte också, säger hon och skrattar.
Vill åka till Ukraina
Regeringen har beslutat att civilplikten ska återaktiveras inom elförsörjningen. Det innebär att personer som inte jobbar i branschen, men som har relevant utbildning kan bli inskrivna. De som i dag jobbar inom branschen kommer redan vara inne i försvaret.
– Jag tror att vissa hos oss är krigsplacerade här, säger Kristoffer Palmkron.
Det skulle vara självklart för både honom och Angelica Jonsson att ställa upp om deras kompetens skulle efterfrågas.
– När kriget mellan Ryssland och Ukraina är över skulle jag också gärna åka till Ukraina och hjälpa till med återuppbyggnaden, säger Angelica Jonsson.