Det var vid lunchtid i söndags som norskflaggade fiskebåten Al-Awda anropades av den israeliska marinen på internationellt vatten. Båten, med Charlie Andreasson som styrman, var i sig en gåva till palestinska fiskare och var dessutom lastad med medicinsk utrustning.

Al-Awda fortsatte sin färd, trots uppmaningen att vända, och senare samma dag bordades hon av israeliska marinen, fortfarande på internationellt vatten. Båten beslagtogs och de 22 ombord fördes till fängelse i Israel.

Efter frisläppandet berättar nu Charlie Andreasson i ett pressmeddelande från Ship to Gaza om kapningen, som han säger var allt annat än måttfull, som israelisk media beskrivit den. Charlie sköts till exempel med elpistol, i ben, armar och i huvudet. Dessutom bestals fångarna på plånböcker, kreditkort, körkort och även kläder. Den som protesterade straffades med hand- och fotbojor.

Ship to Gaza bordat av israelisk militär

Nyhet

Men Charlie vill inte framstå som ett offer.

– De riktigt drabbade är palestinierna, som upplever detta var dag, var stund. Det viktiga är att få omvärlden att förstå vad Israel gör och vad palestinierna tvingas utstå. Detta utan att omvärlden reagerar.

I detta nu närmar sig segeljakten Freedom området där Al-Awda bordades. Den ägs av svenska Ship to Gaza, och de har nu skrivit ett brev till Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström. I brevet krävs att Sveriges regering klargör att de kommer att agera till stöd för internationell rätt och för aktivisternas säkerhet.