En sökning som Sekotidningen gjort visar att LO och LO-distrikten ligger lågt detta jubileumsår. Inte heller Seko arrangerar något för att fira de 100 åren.
LO fick ställa in ett frukostmöte i morse på grund av för få anmälningar. Ointresse eller helt enkelt tidsbrist på grund av pågående avtalsrörelse, är LO:s förklaringar.
LO-distriktet i Mellersta norrland planerade ett möte om diskriminering, men det blev inte av.
– Vi brukar alltid ha något seminarium eller så, säger ombudsman Eva Olovsson, men de vi bjöd in hade inte tid att komma. När det bara återstod okända namn gav vi upp.
Kvinnodagen 8 mars uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen och instiftades 1910 av den socialistiska andra internationalen på initiativ av Clara Zetkin, tysk kommunist och kvinnorättskämpe.
Sedan 1977 rekommenderar Förenta Nationerna ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.
För er som längtar efter att manifestera finns följande tips för resten av dagen:
I Stockholm manifesterar och demonstrerar de rödgröna partierna på Södermalmstorg klockan 18. På samma torg samlas anarkafeministerna för en nattaktion. En något lugnare tillställning äger rum på Polstjärnan vid Odenplan där Kommunal diskuterar under rubriken ”Vem ska vårda din mamma?”
I Göteborg har 8 mars-kommittén demonstration vid Gustaf Adolfs torg klockan 18. Världens största armbrytartävling äger rum på Världskulturmuseet och i Nordstan har Feministiskt initiativ en heldag.
I Malmö demonstreras det på på Gustaf Adolfs torg klockan 18. Kvinnodagen firas också under parollen ”Kvinnors rättigheter har inga gränser” med bland annat en demonstration klockan 14.
Arbetets museum i Norrköping har både kvällsarrangemang mellan 18 och 22, deltar gör Nour El-Refai, och dagtidsseminarium om bristen på kvinnor i skolans historieböcker. Det börjar klockan 15.
Borlänges Peace & Love-cafe har ett arrangemang där bland annat ABF och S-kvinnor deltar. Klockan 17 är det After Work-soppa med sång av Suzana Barmani.
ABF är också aktiva i Sundbyberg med en manifestation klockan 18 på Esplanaden 3C.
S-kvinnor i Tranås arrangerar möte på ABF om Kvinnans väg till rösträtt. Klockan 18.
ABF Piteå har föreläsning om trafficking, samt sång och musik. Klockan 18:30.
Umeå bokcafé Pilgatan, 18:30. Ellen och Jenka i Bombettes berättar hur de tog plats i musikvärlden.