Sekotidningen frågade förbundsordföranden vad han ska ta upp i talet.

– Vi pratar inte så mycket om klassklyftor och orättvisor, svarar Valle, men på 1 maj är det dags. Coronasmittan gör ju att allt sådant nu kommer upp till ytan på ett tydligt sätt. Vi ser hur människor värderas olika.

– Jag kommer också att säga något om vikten av att behålla det vi ändå uppnått den senaste tiden, karensdagen och förbättringarna i a-kassan.

Kommer prata las

Valle Karlsson ska också nämna den pågående utredningen om arbetsrätten, som kommer att föreslå förändringar av Lagen om anställningsskydd, LAS.

– Släng skiten i papperskorgen. Vi behöver mer trygghet på arbetsplatserna, inte mindre.

Coronasmitta och krav på social distansering stoppar inte arbetarrörelsens högtidsdag, men får den att i högsta grad byta skepnad.

Förra året höll Valle Karlsson, Sekos förbundsordförande sitt 1 maj-tal på torget i Motala. I år sitter han på förbundskontoret och talar via Facebook. Men Valle är inte ensam, han delar talartiden med närmare 20 Seko-medlemmar.

Frågan som berör mest

Förbundet bad medlemmarna berätta vilken fråga som berör dem mest? Vilket samhälle de vill ha och vad som funnits med på deras 1 maj-plakat. Allt presenteras i korta filminspelningar.

Dessutom blir det bildspel och prisutdelning. Och musik med The Tarantula Waltz.

– Kulturarbetarna har det svårt nu och det är viktigt att de får stöd.

1 maj-firandet inleds klockan 12.00 på Facebook.