Konflikterna mellan Seko och Arriva har varit en följetong under flera år men har accelererat under hösten. Nu ser Arriva en möjlighet att bli av med den person som drivit många av frågorna för klubben.

På sin hemsida berättar Seko klubb Pågatåg att Ola Brunnström kallats till möte med tre chefer. Där blev han erbjuden 24 månadslöner att frivilligt lämna företaget. Ola tackade nej, även till erbjudandet om mer pengar.  Direktören för division tåg säger då att de ändå kommer att gå vidare med detta.

”Va inte rädd för cheferna”

Den direkta bakgrunden är ett mejl till medlemmarna från oktober som cheferna fått ögonen på. Där skriver Ola Brunnström om det lokala avtalet på Pågatåg och avslutar med ”Va inte rädd för cheferna, de ska vara rädda för oss”. Det är den meningen som Arriva anser så allvarligt att de tänker gå vidare.  Nästa steg är ett möte den 4 januari.

Under hösten har Arriva och Pågatåg varit flitigt förekommande i Sekotidningens nyheter och det har endera handlat om kamp mot försämringar eller om krav på förbättringar. Oftast har det varit Ola Brunnström som drivit frågorna i egenskap av huvudskyddsombud.

Hur långt Arriva är beredda att gå för att slippa honom visar sig den 4 januari. Väljer de att säga upp huvudskyddsombudet så lär Seko driva frågan rättsligt. Men även om Arriva förlorar så är de inte skyldiga att återanställa honom, däremot får de betala skadestånd.