Foto: Linus Meyer

Vad gör du på jobbet?

– När folk som åker i Stockholms lokaltrafik tappar bort saker så är det vårt jobb att hitta rätt ägare. Vi är som Sherlock Holmes här hos oss. Vi får in mängder av saker från resenärer och personal och ofta kommer sakerna tillbaka till sin ägare. Kunderna kommer hit personligen eller ringer och frågar efter sina saker.

Hur gör ni för att hitta ägarna?

– När det är gods, som plånböcker som innehåller id- handlingar och liknande så ringer vi upp personen eller skickar brev. Lösa kort skickar vi till polisen. Finns det inte adress eller telefonnummer och personen har ett ovanligt efternamn så provar vi oss fram.

Vilka är de vanligaste och konstigaste sakerna?

– På vintern är det mössor, vantar, handskar och halsdukar. På sommaren kläder och paraplyer. Konstigaste är en röntgenväst från ett sjukhus.

Hur hittade du det här jobbet?

– Jag jobbade en sommar som viseringsvärd när tunnelbanan mellan Sätra och Skärholmen var avstängd och uppmanades söka till MTR. Det dröjde ett år innan jag började här på deltid. Och fick sen fast tjänst. Jag trivs.

Vad är det som är bra med jobbet?

– Det är roligt och varierande. Vi gör så många olika saker, ringer, pratar med folk, tar hand om gods. Sen är det tungt ibland när det kommer stora leveranser. Vi har bra schema också. Arbetar dagtid och varannan lördag.

Hur är kunderna?

– De allra flesta är artiga. Några kan vara arga, men det är förståeligt, de har kanske tappat något värdefullt och är oroliga. Vi försöker hjälpa till och gör vårt bästa.

Amneh Besher

namn Amneh Besher.


ålder 24 år.

yrke Kundvärd och skyddsombud.

arbetsplats SL Hittegods i Stockholm, som drivs av MTR.

bor Uppsala.