Paula Pelander sköter kontorsstädningen på Strukton rail.

Vad gör du på jobbet på Strukton rail?

– Jag sköter kontorsstädningen i våra lokaler i Västberga och Hammarby. Jag tar inte golven, de städas utanför kontorstid. En städfirma tar det mesta i lunchrummet, jag torkar borden och plockar undan disken när det är tomt på förmiddagen. Då blir det trevligt att äta lunch.

Vad är bäst med jobbet?

– Att mitt arbete är så självständigt och omväxlande. Jag får jobba på två olika ställen och är fri att bestämma över mitt arbete. Ingen säger till mig hur jag ska göra. Jag gillar inte att ha ett städschema. Sedan gör jag vissa saker varje dag förstås, som toaletterna.

Hur länge har du arbetat som lokalvårdare?

– På den här arbetsplatsen har jag varit i 31 år. Jag bör- jade när det var SL som skötte underhållet av tunnelbanan, sedan har nya företag tagit över. Mitt jobb är inte så tungt, inte så stressigt, så jag kommer att kunna arbeta fram till jag fyller 65. Det känns bra.

Du är anställd av Strukton, precis som de andra på din arbetsplats. Är det en fördel?

– Ja, absolut. Innan jag kom till SL var jag städledare på en städfirma. Det här är mycket bättre. Jag lär känna personalen, flera har arbetet här lika länge som jag och vi pratar ofta. En hel del har gått i pension, men inte alla.

Saknar du något?

– Nej, faktiskt inte. Jag får allt jag behöver, ny utrustning och så, och jag kan ta semester när det passar mig.

Vad gör du när du är ledig?

– Jag går promenader med hunden, en finsk lapphund. Det var min son som ville ha hund, nu har han flyttat och lämnat hunden till mamma. Men det är bara roligt.

Paula Pelander

Namn Paula Pelander. Ålder 59 år. Yrke Lokalvårdare. Arbetsplats Strukton rail i Stockholm. Bor Lägenhet i Tyresö.