Servicemän i Försvarsmakten stöttar soldater på Gotland
Försvaret på Gotland är i hetluften när vår omvärld skakas av krig. Vi träffar personalen som håller maskineriet i gång på Gotlands regemente P18.
Rotorbladen dånar från en Helikopter 16 som är på väg att lyfta vid Gotlands regemente P18. Utlandsstyrkor som ska skickas ner till Mali genomför just nu övningar här vid Tofta skjutfält, söder om Visby.
Efter många års nedrustning är Försvarsmakten på uppgång igen. Som en konsekvens av Rysslands invasion av Ukraina ska förmågan på Gotland stärkas i snabb takt.
Regementet P18 ska ta emot fler värnpliktiga och fler soldater ska placeras på ön.
Bygger måltavlor för skjutövningar
I dagarna inspekterade en amerikansk generallöjtnant Gotlands militära förmåga. Han fick se svenska styrkor öva strid i den karga miljön på skjutfältet.
Det är servicemännen PD Hurtig och Jens Norbecks arbetsplats. De ser till att soldater har bra förutsättningar för att genomföra övningar.
Den här förmiddagen parkerar servicemännen sina hjullastare och kliver in i målverkstaden, där de tillverkar måltavlor som soldaterna kan skjuta på.
– Här bygger vi stormål om sju meter, för stridsfordon, säger servicemannen Jens Norbeck med blicken på en träram i samma form och mått som en stridsvagn.
I verkstaden ligger måltavlor av olika slag som servicemännen har snickrat ihop. Här finns stridsvagnsfronter och tavlor föreställande soldater i hel- och halvkropp.
På golvet står en helikopter i stål som en smed i närområdet har svetsat ihop för att beskjutas av luftvärnskanonvagnar.
– Den blev så jädra fin. Det är knappt så man vill slå ner den där ute, säger Jens Norbeck.
”Handlar om att serva förbanden”
Servicemännen flyttade in i verkstaden för ett halvår sedan. Innan dess höll de till i en oisolerad lokal vägg i vägg, när markverkstan som sköter fordon inhystes här. Det kunde bli rätt kallt konstaterar Jens Norbeck och PD Hurtig.
Långt ifrån all tid spenderas i verkstaden. Servicemännen rycker ut på skjutfältet dagligen. De sköter bland annat markarbeten, levererar måltavlor och röjer sly.
– Mycket av tiden handlar om att vara flexibel och serva förbanden, säger PD Hurtig.
Spränger oexploderade granater
Han är även aktiv inom hemvärnet och utbildad ammunitionsröjare. Om det upptäcks oexploderade granater – så kallade ”oxar” – märker han upp dem, ser om granaterna går att plocka med eller om han behöver spränga dem på plats.
– Det här är en GRK-12, en granat som jag hittade här ute på fältet. Eftersom den stod rakt ner i marken visste vi först inte om den var odetonerad, säger PD Hurtig och visar upp granatresterna.
Jens Norbeck har tidigare varit deltidsbrandman. Nu är han brandansvarig med en tankbil som klarar tuff terräng.
– Här är min ögonsten. En Scania 113, sexhjulsdriven. Den är guld värd, säger han.
Bränder kan uppstå när projektiler hamnar i det torra gräset under skjutövningar. Då är Jens Norbeck och PD Hurtig snabbt framme och släcker innan elden sprider sig.
Kreativt arbete ute på skjutfältet
Vi hoppar in i deras fyrhjulsdrivna pickup och skumpar omkring på skjutfältet. Vårsolen gassar, dammet yr från de kalkrika grusvägarna och servicemännen verkar trivas som handen i handsken. Ett par gånger stannar vi till och inväntar klarsignal från säkerhetstornet.
Jag känner verkligen att jag gör någonting för Sveriges säkerhet
Här ställer servicemännen ut bockar som varnar för pågående övningar, håller ordning och snickrar ihop mål och landmärken i terrängen, till exempel små hus.
– Det blir mycket att åka runt och se vad vi måste åtgärda, säger PD Hurtig.
De visar upp en luftvärnskanon gjord av plankor och reglar, som de snickrade ihop efter att en äldre variant blåst omkull.
– Det är kul att man får vara kreativ, säger Jens Norbeck.
Säkrar området under skjutövningar
På vinterhalvåret blir det bra kallt på en så utsatt plats. Då kan servicemännen ta sin tillflykt till skjuttornet vid klinten.
Med stora fönster ut mot havet kontrollerar de att inga båtar eller flygplan närmar sig när granater smäller av i riktning mot havet.
Böjd över ett kartbord visar Jens Norbeck hur de mäter upp området som skjutövningarna ska hållas i. PD Hurtig slår på radarskärmen där han håller koll på trafiken. En kamera skannar även av kusten.
I skjuttornet finns ett litet kök och en våningssäng.
– Någon gång börjar de skjuta fyra på morgonen. Då sover vi här, säger PD Hurtig.
Glädjs över utökat försvar
De ökade spänningarna i närområdet oroar inte servicemännen särskilt mycket. De ger ett avslappnat intryck, som speglar sig på hela regementet. Vi möter leenden och glada hälsningar.
Erik Österlin som är lagsamordnare i den nya markverkstaden sätter ord på känslan.
– Just nu är det mycket positivt för vår verksamhet och det vi gör. Samtidigt hade det varit bättre förstås om det var frid och fröjd i omvärlden, säger Erik Österlin omgärdad av stridsvagnar och pansarfordon som ska underhållas.
Han planerar arbeten för mekanikerna i verkstaden. Innan P18 jobbade han på Volvo personvagnar. Jobbet på försvaret är det roligaste hittills.
– Jag känner verkligen att jag gör någonting för Sveriges säkerhet. Man behöver inte ligga längst fram i linjen för att bidra till det, säger Erik Österlin.
Emma lärde sig köra stridsvagn
Kollegan Emma Hägbom Nordlander är kundmottagare. Hon bereder bland annat ordrar, sköter beställningar och stöttar mekanikerna. Titeln kan vara förvirrande eftersom den enda ”kunden” är Försvarsmakten.
Emma Hägbom Nordlander kom hit för ett år sedan, efter att sambon såg annonsen på Blocket. Hon uppskattar den goda stämningen, tre timmars friskvård i veckan och möjligheterna till utbildning.
Hon har till exempel tagit körkort för Stridsvagn 122 som står inne för underhåll.
– Nu kan jag parkera om den när det behövs. När man behöver testskjuta följer jag med också. Det kan vara ett bra avbrott, säger Emma Hägbom Nordlander med den 60 ton tunga kolossen i ryggen.
– De har krympt. När jag kom hit första gången kändes de jättestora, skrattar hon.
”Här tänker man mer på personalen”
På garnisonslagret intill servar reservdelsmannen Christian Fröberg markverkstaden och trupper med material. Han har också varit här ett år och kommer som flera andra från fordonsbranschen.
– I det civila tänker man bara på produktion och leverans. Här tänker man mer på personalen, säger han.
Just nu är det mycket att göra och Christian Fröberg hoppas att reservdelsmännen blir fler. På markverkstan ska tre personer anställas inom kort.
Att döma av ansökningarna tycks det finnas ett intresse av att jobba på Sveriges just nu mest omtalade regemente.
Christian Fröberg är glad över sitt jobbval.
– Det händer alltid någonting här. Dels övningar, dels kommer det nytt folk och andra förband. Det är kul att det ännu byggs nytt och man märker hur stort det kommer att bli.
Gotlands regemente P18 ska växa
2018 startades regementet P18 upp igen för att utveckla försvaret på Gotland och stärka totalförsvaret tillsammans med de civila försvarsmyndigheterna.
P18 har uppemot 400 anställda. Snart ska det vara 500 anställda på plats. I år rekryteras det bland annat 50–60 soldater, samt officerare och civilanställda.
Regeringen satsar nu 1,6 miljarder kronor för att bland annat bygga ett servicecenter, en kasern för värnpliktiga och en sjukvårdsmottagning. Det ska även byggas en matsal, en grovspolanläggning för stridsvagnar och en vårdhall för fordon. Detta ska vara färdigt under 2026.