Vi på Seko Tunnelbanan vill uttrycka vår solidaritet till Sekos fackklubbar inom Stockholms pendeltåg i kampen om att behålla tågvärdarna.

De senaste åren har tågföretag tagit bort tågvärdar med säkerhetstjänst från sina tåg. Det senaste exemplet är MTR:s pendeltåg i Stockholm, som ersätter tågvärdarna med kameror.

Ignorerar protester

Detta trots alla protester från Seko och passagerare, speciellt de med funktionsnedsättningar. De varnar för att det kommer bli stora problem med säkerheten och tryggheten inom spårtrafiken.

Målet är att det ska bli billigare med kameror i stället. Återigen finns inställningen att kostnaden och vinsten går före säkerheten.

Bryter vallöfte

Vi inom Seko Tunnelbanan anser att det är skamligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gått med på Moderaternas förslag att avveckla tågvärdarna, och därmed bryter sitt löfte att tågvärdarna ska vara kvar.

Vi kräver att tågvärdarna ska vara kvar och att säkerheten ska gälla i alla lägen och inte åsidosättas för MTR:s profithunger eller för att Trafikförvaltningen ska visa en ”bra” ekonomi.

Backar kollegorna

Vi kan inte stilla se på när säkerheten för våra arbetskamrater och alla passagerare som åker pendeltåg i Stockholm ska äventyras.

Vi uttrycker i samma anda vår solidaritet till våra arbetskamrater på pendeltåget och pendelns Sekoklubbar i kampen för att behålla tågvärdarna och inte ersätta dem med kameror.

Jannis Konstantis, enligt uppdrag från klubbstyrelsen Seko Tunnelbanan