Pensionärernas ekonomiska situation är inte helt lätt att förklara. Enligt en rapport från försäkringsbolaget Alecta har 20 procent av de som pensioneras mer inkomst i pension än när de jobbade. I andra änden finns de med lägst pensioner.

Om man utgår från EU:s fattigdomsbegrepp finns det inte så många fattiga pensionärer i Sverige. Det är till och med mindre fattigdom än i gruppen under 65 år.

Att man upplever att pensionerna släpar efter beror på att systemet med garanti-, tjänste- och inkomstpension höjs efter olika principer såsom inflation eller löneutveckling.

Dessutom finns en broms som hindrar att vi dränerar inkomstpensionen för framtida generationer.

I förhållande till löntagare är den allmänna pensionen ändå väldigt låg för många.

Regeringen har levererat

På S-kongresser 2017 och 2021 drev vi i Seko och 6F frågan om lika skatt för pensionärer och en pension som går att leva på. Nu ser vi att regeringen har levererat. Detta beror delvis på vår politiska påverkan.

Utslitna Seko-medlemmar har känt sig tvungna att gå i pension när de inte längre kan få sjukpenning

Sjukersättningen skattas nu i stort sett som löneinkomst. Likadant är det för skatten på pension över 65 år, som i olika steg har sänkts och nu omfattar de flesta pensionärer.

600 kronor mer i månaden i pension

Inkomstprövat bostadsbidrag kan ge upp till 93 procent av en hyra på 7 500 konor per månad.

Inkomsttillägg för de med pension på mellan 9 223—17 420 kronor per månad ger 25—600 kronor mer per månad för de som har jobbat hela livet med låg lön, varav många Seko-medlemmar.

Men dessa har ändå inte mycket mer i pension än en garantipensionär. Detta brukar kallas respektavstånd mellan de som har jobbat och de som knappt har jobbat alls.

Garantitillägg till en miljon pensionärer

Det senaste förslaget om garantitillägg är tänkt att gå till pensionärer med låg inkomst. Detta tillägg ska vara maximalt 1 000 kronor skattefritt och riktas till dem som har upp till 14 000 kronor i pension.

Nästan en miljon pensionärer är målgruppen.

Trygghetspension gör att man vid sjukdom efter 62 år inte prövas mot ”hittepå-jobb” som i dag. Prövningen ska ske mot det jobb du redan utför.

Det har inte varit anständigt att utslitna Seko-medlemmar har känt sig tvungna att gå i pension när de inte längre kan få sjukpenning godkänd i ett fyrkantigt system.

Fortsatt kamp för en anständig pension

Ibland är vi arga på ”de där politikerna”. Men detta visar att vi gör skillnad med vakna Seko-medlemmar på kongresser.

Det är nu upp till oss alla att fortsatta arbeta för att de som har jobbat ett helt liv ska kunna få en anständig pension i ett av världens rikaste länder.

Avgiften till pensionerna behöver därför fortsätta att höjas här och nu!

Peter Holkko, före detta aktiv i Statsanställdas Förbund/Seko och Johan Starck, tidigare anställd på Folksam

Kongressombud Socialdemokraterna Partikongressen 2021 i Göteborg