På nätet pågår just nu ett krig. Alla diskussioner som handlar om el – elbilar, elbilsladdning, elbolag och kärnkraft – har invaderats av en trollarmé.

Vägen framåt vad gäller utveckling av elnätet, elbilar och förnyelsebar energi blockeras av hatretorik mot Socialdemokraterna och som de kallas: miljömuppar, miljötalibaner och så vidare.

Denna polarisering gynnar ingen.

Det sägs att förra regeringen bör skämmas och erkänna sina misstag. Som om det skulle ge oss mer el?

Allianser har ett ansvar

Under Carl Bildts regering togs initiativ till avregleringen av elmarknaden, men även av post-, tele- och järnvägssektorn.

Alliansen ville att kärnkraft skulle tillåtas, men självfinansieras. Vindkraft skulle subventioneras.

Alliansen tog initiativ till den första energiöverenskommelsen 2009 och gick med i den andra år 2016. Alliansen höjde den så kallade effektskatten mer i ett steg än de rödgröna.

Kärnkraft inte lönsamt

Höga chefer på Vattenfall har sagt att avvecklingen av reaktorer skedde på marknadsmässig grund.

Vid renovering av kärnkraftverket Ringhals hade driften pågått endast fem år till.

Tidigare vd:n Magnus Hall sa att det inte var konstigare att lägga ner två olönsamma reaktorer än att lägga ner två olönsamma pappersmaskiner.

Ingen elbrist i Sverige

Vi har ingen elbrist än så länge i Sverige. Överskottet var under 2022 hisnande 33 terawattimmar, trots att vi har avvecklat sex kärnkraftsreaktorer.

Låt oss fortsätta skyttegravskriget, där debattörer främst på sociala medier öser sin galla över den sida som man anser har felat. Eller hur dåligt kärnkraft eller vindkraft är.

Låt oss fortsätta förolämpa Socialdemokraterna och Miljöpartiet med skratt- och hån-emojis. Men det kommer inte att hjälpa.

Måste tänka långsiktigt

Den rödgröna och senare S-regeringen bjöd in de borgerliga till förhandlingar om en ny energiöverenskommelse. De borgerliga har vägrat.

Näringslivet driver just nu utvecklingen och kräver långsiktiga spelregler.

Nuvarande regering tänker trots näringslivets skepsis fortsätta driva sin linje med några få rösters övervikt i riksdagen.

Seko bör driva på i energifrågan

Seko finns i branscher som jobbar i energisektorn eller är beroende av energi. Vi är enligt min mening ”Ett grönt framtidsinriktat förbund”.

Vi bör driva på Regeringen för en framtid som gynnar oss medlemmar, oavsett om det gäller våra branscher eller i hela samhället.

Seko är en stor del i den gröna omställningen.

Min uppmaning är att sluta kriga om vem som har gjort vad. Vi behöver en ny energiöverenskommelse.

Men regeringen tycker det är bättre att via dammsugare och falukorvsviftande leta syndabockar än att faktiskt göra något konstruktivt.

Peter Holkko, fackligt-politiskt aktiv i Seko och tidigare Statsanställdas förbund