Tankesmedjan Timbros vd, Benjamin Dousa, påstår att SL:s tågvärdars uppgifter är värda att ifrågasättas eftersom de i många fall kan ersättas av kameralösningar.

Visst har herr Benjamin Dousa rätt i att det är helt fel i att slösa bort skattemedel.

Men när minnet är selektivt och faktaresistensen kraftig missar man mycket: direktörernas överlöner, enorma bonusutbetalningar och astronomiska fallskärmar.

Dessa finansieras direkt eller indirekt av skattemedel.

Nämner inte Moderaternas slöseri

Benjamin Dousa försöker dölja sitt förakt för arbetarklassen bakom en rökridå av ”försvar av skattemedel”.

Samma skattemedel som slösas bort i obegränsade mängder av Moderaterna med flera, via exempelvis elstödet som har varit en skandal. Men herr Dousa nämner inte ett ord om det.  

Hjälper tusentals varje dag

Han tycker däremot att tågvärdar och stationsvärdar är en vansinnig prioritering. Inkonsekventa uttalanden från tidigare politiker förvånar mig inte ett dugg, men detta förändrar inte sanningen.   

Det är alltså bortkastade skattemedel att erbjuda säkerhet och trygghet till vanliga dödliga

Hector Riveros, stationsvärd i tunnelbanan

En enda stationsvärd kan betjäna och hjälpa hundra personer dagligen och ofta många fler än så. En tågvärd hjälper flera tusen personer dagligen.

Bland dessa ingår barn, sjuka, äldre, personer med varierande behov, turister med mera. Detta sker i varje tunnelbanestation och på varje tåg.

Behövs på alla stationer

Vi hjälper till vid olyckor, sjukfall, när folk behöver information och bistår turister med mera. Behoven är inte reserverade till knutpunkter inom kollektivtrafiken, som T-centralen och Odenplan, som Benjamin Dousa verkar tro.

Han tycker att det är en ”vansinnig prioritering” att bemanna alla stationer.

Verklighetsfrånvänt

Det är alltså bortkastade skattemedel att erbjuda säkerhet och trygghet till vanliga dödliga som utgör landets och företagens frö till vinster.

Det är dock inte slöseri med skattemedel när det gäller irrationella företagsstöd. Inte heller direktörers enorma löner, gigantiska bonus och astronomiska fallskärmsavtal.

Faktaresistensen är enorm hos herr Benjamin Dousa. Men att välja att leva i en parallell verklighet förändrar inte sanningen.

Hector Riveros, en stationsvärd i tunnelbanan med verklighetsförankring