Nya lönen: Maskinförare får 1 347 kronor mer i månaden
Höjda löner och bättre skydd för gravida, men skärpta regler för den som vill byta jobb. Det står klart när Seko har tecknat ett nytt kollektivavtal för maskinförare.
1 347 kronor mer i månaden från och med 1 maj.
Så mycket höjs lönen i år i Maskinföraravtalet, mellan Seko och Maskinentreprenörerna (ME).
Det innebär att lägstalönen blir 31 384 kronor i månaden.
Maskinföraravtalet omfattar de som kör grävmaskin och lastmaskin, vissa anläggningsarbetare samt anställda som kör spårbundna gräv- och lastmaskiner för järnvägsunderhåll.
Ytterligare löneökning 2024
2024 höjs lönen med 1 016 kronor, vilket ger en lägstalön på 32 400 kronor i månaden.
Vissa yrkesgrupper, exempelvis dumperförare och de som saknar yrkeserfarenhet, får en något lägre löneökning utifrån olika procenttal av lägstalönen.
Seko krävde att dumperförare skulle komma upp i samma lönenivå som andra yrkesförare, men var oense med ME om hur mycket det skulle kosta.
– Vi var helt enkelt tvungna att släppa det kravet i denna avtalsrörelse. Vi får se om avtalskonferensen 2025 väljer att försöka igen, säger Sekos ombudsman Magnus Ekeljung.
Stärkt skydd för gravida
Däremot får Seko nu rätt att granska anställdas löner, så att alla får den löneökning de har rätt till. Det blir också ett utökat skydd för gravida.
Gravida maskinförare måste ofta vara hemma med gravidpenning för att undvika helkroppsvibrationer. Om de skulle bli uppsagda under den tiden kommer uppsägningstiden att träda i kraft först när man är tillbaka på jobbet.
– Det är ett bra steg i rätt riktning. Maskinförarbranschen är väldigt mansdominerad och vi vill ha in mer kvinnor, säger Magnus Ekeljung.
Längre uppsägningstid
Maskinentreprenörerna (ME) fick igenom krav på längre uppsägningstid för den som säger upp sig själv.
Nu blir det två månaders uppsägningstid för den som jobbat mer än två år, i stället för en månad.
Den som avslutar en provanställning måste också meddela det två veckor i förväg. Om man bryter mot detta kommer ett skadestånd att dras från sista lönen.
– Det är ganska hög personalomsättning i dag. Vi tror och hoppas att man tänker efter lite mer nu innan man byter jobb. Det blir inte lika frestande att gå på dagen, säger Claes Arenander, förhandlingschef på ME.
Seko om uppsägningstiden
Man kan fortfarande sluta tidigare än uppsägningstiden, men då måste det ske i samförstånd med arbetsgivaren.
Sekos Magnus Ekeljung poängterar att det också blir ett stärkt skydd för medlemmarna.
– Om arbetsgivaren inte varslat en provanställd, utan bara skickar hem hen har vi rätt att begära ut lön för två veckor, säger han.
Maskinföraravtalet 2023–2025
Seko har tecknat ett nytt kollektivavtal med Maskinentreprenörerna (ME). Kollektivavtalet omfattar drygt 4 500 Sekomedlemmar. De jobbar bland annat på företag som VSM Entreprenad AB, Grusschakt i Umeå AB och Håkans Entreprenad AB.
Avtalets värde är 7,4 procent, i linje med industrin.
2023 höjs lägstalönen med 1 347 kronor.
2024 höjs lägstalönen med 1 016 kronor.
Utöver löneökningarna blir den en extra pensionsavsättning med 0,1 procent 2023 och 0,4 procent 2024. Det innebär att maskinförarna kommer att få lika mycket pensionsavsättningar som resten av byggbranschen.