Vad är en maskinförare?

Maskinförare är ett samlingsnamn för den som kör olika typer av maskiner inom bygg- och anläggningsbranschen. Till exempel grävmaskiner

Vad tjänar en lärling?

Medan man lär sig yrket och är lärling, 20 år eller äldre, ligger lönen mellan 19 000 och 22 000 kronor i månaden i ingångslön. Sista steget innan man får ett yrkesbevis är lönen drygt 26 000 kronor.

Vad tjänar en erfaren maskinförare?

Grundlönen för dem med yrkesbevis ligger på drygt 30 000 kronor i månaden i oktober 2022. Lönen får inte understiga detta, enligt kollektivavtalet som Seko tecknat med arbetsgivarorganisationerna.

Kan lönen bli högre än så?

Ja, det finns maskinförare som har cirka 35 000 kronor i månaden i lön. Lönen beror på ens kompetenser, exempelvis på om man kan gräva och schakta, vilka anläggningsmaskiner man kan köra: hjullastare, grävmaskin, väghyvel, bandschaktare, etcetera.

Finns det någon skillnad på kvinnor och mäns löner?

Ingen skillnad, enligt fackförbundet Seko.

Får man någon extra ersättning som maskinförare?

Det finns ersättning för skiftarbete, arbete i bergrum, beredskapstjänst, obekväm arbetstid, övertid. Summan ges per timme och storleken beror på hur mycket man har i månadslön. Anställda maskinförare får ingen schemaändringstillägg om arbetstiden ändras.

Läs mer om tilläggen här.

När höjs lönen? 

Varje år, men nästa år, 2023, ska även alla branschens tre kollektivavtal omförhandlas i avtalsrörelsen. Det kommer alltså bli både nya löner och arbetsvillkor.