När Johan Lindeberg var ny i branschen körde han hjullastare, och fick gräva med spade på olika fiberprojekt. Han gick även bredvid personer i arbetslaget som var mer erfarna, för att lära sig jobbet.

Det var under den här perioden som han fick idén att lägga ut filmklipp om sin arbetsdag. Han frågade sin arbetsgivare om det var okej, och sedan satte han en kamera i förarhytten.

– Jag ville stilla den kreativa ådran, säger Johan Lindeberg, och fortsätter:

– Det finns en jargong i branschen att nybörjare ska få lite skit för att man är nybörjare. Mitt fokus är att visa att det är okej att vara nybörjare, och inspirera unga och 30-plussare att söka sig till yrket.

Johan Lindeberg i en intervjusituation för Maskinfolk.

Vad var det första film­klippet?

– Jag skjutsade skopor med grus och satt och surrade medan jag arbetade.

När vintern kom blev det snöröjning. Det var då Johan Lindeberg fick rejält många fler följare på sin Youtubekanal, Raketforskaren. Ett klipp har i dag över 130 000 visningar.

– Det var mer bildmässigt när man knuffar en kubik snö. Det var populärt! konstaterar han.

Johan är noga med att filmandet inte ska störa arbetet.

– Varken ur ett säkerhetsperspektiv eller tidsmässigt belastar det mitt arbete. Jag pratar med en kamera i stället för att prata i en telefon – vilket är något jag och mina kollegor annars gör.

Johan Lindeberg.
”Mina filmer har hittat ut själva på något vis”, säger Johan Lindeberg.

Hur mycket tid lägger du på din kanal?

– Först lade jag ut enminuterssnuttar på Tiktok. Sedan testade jag med Youtube. Då lade jag ut längre klipp där jag också snackar.

Maskinfolket

I mars förra året sjösatte han en ny programserie, Maskinfolket, som går ut på att hälsa på olika yrkesgrupper. I det första avsnittet åker Johan med i en pistmaskin. I ett annat hänger han med en bilbärgare i Åre.

– Det är många av mina följare som är engagerade. Det är därför jag vill utveckla kanalen, och skapa sådant som tilltalar en bredare publik.

Ibland lägger Johan Lindeberg en hel dag på att filma – särskilt när han gör avsnitt till Maskinfolket. Klipper gör han om kvällarna när hans barn sover.

Hur har du lyckats nå ut till så många tittare?

– Mina filmer har hittat ut själva på något vis. Om du gör grejer på Youtube som engagerar folk så blir du mer exponerad.

Maskinförarutbildning i Bräcke

Innan Johan Lindeberg blev maskinförare var han fotograf och arbetade med webb-tv på en lokaltidning i många år. Det blev en massa timmar framför en dator, vilket han till slut tröttnade på.

– Jag ville göra något praktiskt i stället, inte någon halvflummig arbetsuppgift, säger han

Därför sökte han en vuxenutbildning i Bräcke i Jämtland för att bli maskinförare. Efter 18 veckor var han ute på arbetsmarknaden, och fick jobb ganska omedelbart 2020.

– Sedan dess har jag kört på med det här, säger Johan Lindeberg.

Tips

  • Du kan redigera ditt film­ material i din mobiltelefon eller surfplatta. Det finns olika typer av appar som är gratis att ladda ned.
  • Det krävs ingen avancerad eller dyr filmutrustning. Själv använder Johan Lindeberg en filmkamera som enkelt kan monteras i förarhytten.
  • Var personlig, bjud på dig själv, och prata med din publik. Ödmjukhet är ett plus. Ingen gillar en självutnämnd expert.

Men glöm inte!

  • Fråga arbetsgivaren om lov om du vill filma något från din arbetsdag.
  • Om du ska filma under en arbetsdag, ta reda på om din arbetsplats eller verksamheten bedrivs vid skyddsobjekt som omfattas av säkerhetsskydds- lagen.
  • Be om tillstånd från personer i din omgivning som du vill filma.