I november i fjol omkom en 18-årig kvinna som var under upplärning som maskinförare på LKAB:s område i Kiruna. Kvinnan var på väg på rast när hon blev påkörd av en dumper.

Nu misstänks föraren av dumpern för brott i samband med olyckan, vilket Sveriges Radio P4 Norrbotten var först att berätta.

– Han är delgiven vållande till annans död för att han av oaktsamhet har kört på henne, säger Åse Schoultz, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål (Rema) till Sekotidningen.

Åkte tillsammans i dumpern

Mannen, som är i 30-årsåldern, arbetade på samma företag som kvinnan.

De var anställda hos en underentreprenör till BDX-företagen som bland annat har transportarbeten och vägunderhåll inom LKAB:s industriområde.

Försvann mellan dumper och vagn

Åklagaren Åse Schoultz förklarar att den omkomna kvinnan åkte i dumpern tillsammans med föraren strax innan olyckan.

När han sedan släppte av henne ska föraren ska inte ha försäkrat sig om att hon hade gått därifrån. Mellan dumpern och vagnen ska det ha funnits döda vinklar.

– Han är initialt delgiven misstanke om oaktsamhet för att inte ha förvissat sig om att hon har lämnat området, säger Åse Schoultz.

Hur ställer sig dumperföraren till anklagelserna?

– Han förnekar brott och tycker självklart att det är jobbigt. Vi kommer att behöva hålla fler förhör med honom, säger hon.

Inga vittnen

Åklagaren har ännu inte bestämt sig för att väcka åtal, utan arbetar nu vidare med att skapa sig en bild av vad som hände.

Det fanns inga vittnen till olyckan.

– Så vi försöker få en så klar bild som möjligt genom teknisk utredning och undersökning, säger Åse Schoultz.

Utreds av Arbetsmiljöverket

Parallellt utreds olyckan av Arbetsmiljöverket.

Åse Schoultz har ännu inte tagit del av myndighetens utredning, men utesluter inte att även arbetsgivaren kan misstänkas för brott.

– Vi gräver och tittar på detta och så får vi se om även arbetsgivaren har brustit i det systematiska arbetsmiljöarbetet på något vis. Men där är vi inte än, säger hon.