Beskedet om uppsägningen kom som en chock. I måndags morgon blev Alida Norman, 28, beordrad att lämna in sina jobbnycklar till operatören MTR, som bland annat kör Stockholms pendeltåg. 

Detta för att hon lagt ut en film på Tiktok, som visar när hon vrider om en nyckel i pendeltåget. Det är ett moment som startar upp videobevakningen i tåget. 

En kort stund senare samma dag blev hon informerad via mejl att hon arbetsfrias med lön.

– Jag har inte fått någon förklaring till varför. De har inte pratat med mig, säger Alida Norman. 

Kritisk mot att tågvärdar tas bort

Hon har arbetat som tågvärd på MTR i drygt fem år, och har i över ett år lagt ut filmklipp på Tiktok från sitt jobb. Kanalen har runt 37 000 följare.

I flera av inläggen riktar hon hård kritik mot MTR och Region Stockholms beslut att ta bort alla tågvärdar från Stockholms pendeltåg. 
 
Det tror Alida Norman är den egentliga anledningen till att hon sägs upp. Hon ska nu få hjälp av Seko att bestrida uppsägningen.
 
Har du tidigare fått indikationer på att MTR ogillat dina inlägg på Tiktok? 

– Jag har inte hört ett knyst från dem, säger Alida Norman.   

Förhöjd terrorhotnivå

Enligt Susann Högye-Bäckman, ordförande för lokala facket Seko Pendelklubben, har MTR motiverat uppsägningen med att man inte ska använda sociala medier på jobbet, samt det nya säkerhetsläget i landet och den förhöjda terrorhotnivån.  

Regeringen har bland annat gett Trafikverket och Transportstyrelsen i uppdrag att upprätta skyddsplaner för att öka säkerheten och tryggheten inom tåg- och kollektivtrafiken. 

– MTR säger att hon har filmat i hytten när hon jobbar och att hon visar hur man aktiverar tåget. Men det stämmer inte. Vi tågvärdar kan inte aktivera tåget, det kan bara lokförarna göra, säger Susann Högye-Bäckman. 
 
Hon menar att MTR hittat på en anledning för att göra sig av med en kritisk röst. 
 
– MTR har ju lagt ut egna videor som reklam för att bli lokförare, där lokförare sitter och förklarar hur man startar ett tåg, och vad alla knappar betyder. 

MTR: Material kan leda till säkerhetsrisk

Arbetsgivaren och operatören MTR vill inte ställa upp på en intervju, och säger att man inte kommenterar personalärenden. Bolaget skickar i stället en skriftlig kommentar. 
 
”Det är väldigt ovanligt att vi måste avsluta en anställning och något som vi verkligen försöker undvika”, skriver Erik Söderberg, som är presschef. 
 
”Dock kan det ske överträdelser gentemot anställningsavtal som kan resultera i en uppsägning. Det kan till exempel vara att man delat material som kan leda till en säkerhetsrisk eller skada för vår organisation eller våra uppdragsgivare. Säkerheten för våra resenärer kommer alltid vara det viktigaste.”