På måndagsmorgonen inträffade en dödsolycka vid en bevakad järnvägsövergång utanför Uddevalla. En lastbil hade fastnat i snön på spåret när ett pendeltåg kom körandes. Tåget hann inte bromsa in i tid.

Polisen meddelade vid tvåtiden på eftermiddagen att lokföraren omkommit till följd av skadorna efter olyckan.

”Den som har avlidit är en man i 65-årsåldern, och det var han som framförde tåget”, skriver polisen på sin hemsida.

Anhöriga är underrättade.

Ett tiotal resenärer inklusive tågvärden ombord skadades lindrigt i olyckan. Enligt Polisen fördes några av dem med ambulans till sjukhus för vård.

Lastbilen tagen i beslag

Lastbilsföraren ska ha klarat sig utan några skador. Enligt vittnesmål ska föraren ha försökt signalera till lokföraren att bromsa in.

En utredning om vårdslöshet i trafik har inletts av polisen. Men ingen är delgiven misstanke om brott och brottsrubriceringen kan komma att ändras framöver beroende på vad som framkommer om dödsolyckan, uppger August Brandt, polisens presstalesperson i region Väst.

– Vi har tagit lastbilen i beslag, och spärrat av platsen i syfte för att genomföra en teknisk undersökning. Vi är i ett skede där vi är mån om att inhämta information för att skapa oss en tydlig bild av vad som har hänt, säger han.

”Mörk dag för SJ”

– Det är en mörk dag för SJ, säger Marcus Fleetwood, presskommunikatör på SJ, till Sekotidningen.

Under dagen har medarbetare fått krisstöd och SJ har varit på plats vid olycksplatsen. Västtrafiks tåg körs av SJ genom dotterbolaget SJ Götalandståg.

I ett pressmeddelande skriver SJ att man gör allt för att ta hand om personalen.

”Det är ett arbete som vi kommer att hålla i över tid, så länge det behövs”, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell i uttalandet.

”Förlorat en kollega”

”Det är en oerhört svart dag för oss alla inom SJ-koncernen. Vi har förlorat en kollega och vän och våra tankar går främst till dennes anhöriga”, säger Tobbe Lundell i pressmeddelandet.

Sekotidningen har varit i kontakt med Sekos fackliga klubb på Västtågen. I nuläget avböjer man att kommentera olyckan.

Olyckan har orsakat omfattande materiella skador. Efter kollisionen drogs lastbilen med över rälsen. Trafikverket säger att det kan ta drygt en vecka för att reparera järnvägsanläggningen.