En man i 30-årsåldern, anställd som växlare på Tågab, hittades död på bangården i Kristinehamn i Värmland.

Det var en arbetskollega och släkting, som fann honom på fredagsmorgonen och slog larm.

– Vi är ett litet företag. Alla känner alla. Flera av hans släktingar jobbar i företaget. Det är ingen tvekan om att vi kollektivt beklagar det här, säger Lars Yngström, vd på Tågab.

En ambulanshelikopter larmades till platsen, men innan mannen fördes iväg konstaterade man att han var avliden, enligt Lars Yngström.

Inga vitten till arbetsplatsolyckan

Mannen var en erfaren växlare. Enligt Lars Yngström finns det ingenting som tyder på att väderförhållandet kunde ha bidragit till olyckan.

– Det var gynnsamma förhållanden. Det var inte halt eller mörkt. Jag kan inte säga någonting mer än så, eftersom jag inte vet så mycket mer, säger han.

Det finns inga vittnen till händelsen. Men förmodligen har mannen förolyckats mellan tågvagnar. En växlares arbetsuppgifter går bland annat ut på att koppla ihop och isär tågvagnar. 

– Exakt hur det har gått till får utredningen visa, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid Polisen i region Bergslagen.

Tågstopp i Kristinehamn

Det har varit tågstopp i Kristinehamn under tiden polisen har haft tekniker på plats, som har genomfört en undersökning av olycksplatsen.

En förundersökning har inletts om vållande till annans död i samband med arbetsplatsolycka. Parallellt ska Arbetsmiljöverket, Haverikommissionen och Tågab utreda olyckan.

– Vi får se om det har brustit i arbetsmiljöansvaret, säger Lars Hedelin på Polisen.