Vilka är ägarna till Connecting Stockholm?

Bolaget beskrivs som ett svenskt företag med ”stark lokal förankring”. Men det är endast registrerat i Sverige sedan 2022 och har utländska ägare. 

55 procent ägs av brittiska Go-Ahead Group och 45 procent av Comfortdelgro med säte i Singapore. 

I styrelsen sitter flera personer från dess utländska ägare. Där ingår även vd:n Matt Kinane som ursprungligen är från Storbritannien men har en lång bakgrund inom Stockholms tunnelbana, med roller på Connex, Veolia och MTR. 

Vad har Go-Ahead för verksamhet?

Brittiska Go-Ahead kör bland annat bussar i London och står enligt egen utsago för 23 procent av järnvägstrafiken i Storbritannien genom olika tågbolag. De senaste åren har bolaget vunnit kontrakt för tågtrafik i Norge och Tyskland samt busstrafik i Australien, Singapore, Irland.  

2022 köpte Go-Ahead svenska Flexbuss Sverige.

Brittiska facket om Go-Ahead: Sjukt skämt

Bolaget har drabbats av flera kontroverser. I England har Go-Ahead dragits med massvis av inställda tåg, omfattande konflikter med personalen och skador på spåren, rapporterar SVT Nyheter. ”Ett sjukt skämt”, har brittiska järnvägsfacket RMT sagt efter att Go-Ahead fick ett av landets största kontrakt för tågtrafik.

Tågpersonal på en perrong utanför ett tåg från Southern Rail i England.
Tågpersonal från Southern Rail i England, som drivs av Go-Ahead.

Norska pendlares ilska: Smutsiga tåg

Det har varit tågstrul och personalbrist sedan Go-Ahead tog över tågtrafiken på norska Sörlandsbanan 2019. Ledningen har bytts ut och norska bolaget har varnat statsministern för att man inte klarar uppdraget. I januari i år vittnar pendlare om slitna och smutsiga tåg, toaletter som ständigt är ur funktion, och att reseupplevelsen försämrats över tid. 

Brittiska fackets varning

Efter att Go-Ahead tagit över Flexbuss Sverige kontaktades politikerna i Region Jönköping av brittiska facket Unite the Union. De varnade för hur Go-Ahead behandlar sin personal i Storbritannien, med försämrade arbetsvillkor och löner, skriver Jönköpings-Posten.

Även regionpolitiker i Stockholm ska ha fått varningar från Unite the Union om att Go-Ahead prioriterar vinst på bekostnad av kvalitet och arbetsvillkor, uppger Sveriges Radio Stockholm.

Vilka är Comfortdelgro?

Comfortdelgro är ett privat bolag som bildades och har sitt säte i Singapore, där de bland annat kör tunnelbana, bussar och taxi. Bolaget finns också i sex andra länder, däribland Storbritannien, Australien och Kina.  

Strejk och stämning

Under 2022 bröt en stor strejk ut bland bussförare på Comfortdelgro i Australien. De protesterade mot försämrade villkor och löner. Bussförare vittnade om ökad tidspress och att förarna har svårt att ta raster.

I Singapore stämdes Comfortdelgros dotterbolag SBS Transit av flera bussförare. Detta för att bolaget inte följt regler kring dygnsvila och betalt ut övertid. Förarna förlorade i landets högsta domstol.

Tunnelbanetåg som ska trafikera Paris nya linje 15
Comfortdelgro ska sköta driften av nya linjen på Paris tunnelbana, södra delen av linje 15, tillsammans med franska RATP Dev och tågtillverkaren Alstom.