Facket på Stockholms pendeltåg riktade stark kritik mot sin arbetsgivare MTR i en annons i Aftonbladet förra veckan.

Annonsen bekostades med skadestånd som pendelklubben har fått från MTR för upprepade brott mot kollektivavtalet.

Påtalar stora brister hos MTR

I annonsen hävdar facket att MTR brister i allt från säkerhet till hur man behandlar personalen.

”Inställda tåg i massomfattning. Fordonsbrist. Personalbrist. Brist på hänsyn till personalen”, står det bland annat i annonsen.

MTR beskrivs även som ett företag som ägs av kinesiska staten och Kinas president Xi Jinping utmålas som MTR:s högsta chef.

MTR kan dra facket inför rätta

Annonsen har väckt starka reaktioner hos MTR:s ledning i Sverige. I ett brev till Seko hotar företaget med att dra Seko pendelklubben inför rätta.

– Pendelklubben drar stora växlar på något som inte stämmer. MTR är inte ett företag som är ägt av Kina eller kinesiska staten på något sätt. Det är ett kommersiellt bolag som ägs i Sverige, säger MTR:s presschef Carl Fredrik Johansson.

Seko: ”Märklig reaktion”

MTR skriver att företaget ska utreda vilken skada pendelklubben har orsakat företaget och hur man kan förhindra framtida liknande annonser.

– Det är en mycket märklig reaktion av MTR. Vi har yttrandefrihet i Sverige vilket även kan utövas av fackförbund, något som MTR borde vara helt medvetna om, säger Jonas Pettersson, planerings- och kommunikationschef på Seko.

Majoritetsägt av Hongkong

MTR Nordic är ett svenskt börsnoterat bolag. Det är ett dotterbolag i andra ledet till MTR Corporation som ägs till 75 procent av staden Hongkong, som är en särskild administrativ region i Kina.

Men MTR:s presschef Carl Fredrik Johansson vänder sig mot att bolaget därmed är kinesiskt.

Han säger att Hongkong är en region med en annan ekonomi och politiskt styre än Kina.

– Det här börsbolaget är en del av Hongkong i första hand. Det är ytterligare ett steg längre från staten Kina än ett svenskt börsbolag är från staten i Sverige, säger Carl Fredrik Johansson.

Inte rädda för konsekvenser

Det argumentet köper inte Seko pendelklubbens ordförande, Rainer Andersson.

– Hongkong förvaltas och styrs politiskt av Kina som i sin tur styrs av det kinesiska kommunistpartiet. Det är därför vi ironiskt hävdar att partiets ledare är vår högsta chef, säger han.

Porträttbild på Rainer Andersson.
Rainer Andersson, ordförande Seko pendelklubben.

Är ni rädda för att MTR vidtar rättsliga åtgärder mot pendelklubben?

– Nej, vi står för allt som vi hävdar i annonsen. Kollegorna står på rad för att vittna om vad som händer på företaget.

Hur påverkas ni av hotet om rättsliga åtgärder?

– Vi fortsätter med vårt arbete att väcka opinion för kravet att tågvärdarna ska vara kvar på pendeltågen. Vi försöker också få politikerna att förstå helheten kring allt som händer på MTR. Vår målsättning är att få ut hur illa det här företaget sköter verksamheten.