Ghalia Alhindi har lärt sig att köra hjullastare, samt grävmaskiner som Volvo EC 140 och den mindre varianten ECR 88.

Som nyanländ i Sverige finns i dag flera vägar för att komma in på arbetsmarknaden. Bland annat genom etableringsprogrammet, snabbspår, jobbspår och olika yrkesutbildningar, som arbetsgivare och fackförbund medverkar i.

Ghalia Alhindi, 37, flydde från Syriens inbördeskrig för drygt tre år sedan. Hon har i dag ett jobb som grävmaskinist.

– Det är ett jätteroligt arbete. Om vi har varit med och byggt ett hus blir jag glad när jag passerar det igen och ser vad vi gjort. Då känner jag mig stolt.

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Reportage

Hennes resa från hemmafru med två barn i Damaskus till att jobba i Sverige, har tidigare uppmärksammats i såväl svensk media som i hemlandet Syrien.

Som nyanländ kan det ta flera år att etablera sig i det svenska samhället och få arbete. Men inte för Ghalia Alhindi. Kort efter att ha anlänt i Sverige lärde hon sig att cykla, tog körkort och gick en maskinförarutblidning via Arbetsförmedlingen. Hon har även lärt sig svenska.

De lägger grunden för jätteprojektet fyra spår

Reportage

Därför har hon lyfts fram som en förebild, och bjudits in av Arbetsförmedlingen ett flertal gånger att peppa och berätta för nyanlända kvinnor om sina erfarenheter.

”Bara att testa”

När Sekotidningen träffade Ghalia Alhindi för första gången i februari förra året var hon inte klar med sin utbildning till maskinförare. I maj blev hon det, och på en gång erbjuden ett jobb på Örebro schakt och mark.

I dag hanterar hon hjullastare, samt grävmaskiner som Volvo EC 140, eller den mindre varianten ECR 88, berättar hon när vi träffar henne igen. Den här gången på en plats i Mosås, utanför Örebro, där hon grävt grunden till en brunn.

– Jag har ett provjobb just nu till februari. Alla som jag jobbar med är snälla och jag har fått höra att jag är duktig. Så, jag hoppas verkligen få stanna. Men om jag inte får det så kommer jag att söka ett nytt arbete någon annanstans.

”Tjejer och kvinnor är starka. Om du vill, så kan du,” säger Ghalia Ahlindi. Foto: Pavel Koubek.

”Jag kan hjälpa”

Statistik från förra året visar att allt fler nyanlända får jobb eller har börjat studera efter Arbetsförmedlingens tvååriga etableringsuppdrag – i snitt 44 procent. Varje månad avslutar 3 000 personer programmet.

I exempelvis snabbspåren, som är ett initiativ från regeringen, ökar deltagandet från månad till månad. Totalt har närmare 7 000 personer startat ett snabbspår sen starten 2016. Majoriteten av dem är män. Det går fortfarande trögt att locka kvinnor att medverka, särskilt till sådana yrken som Ghalia Alhindi valt.

– Jag träffar både unga och gamla kvinnor på SFI-utbildningen. Jag har sagt att jag kan hjälpa dem att få jobba. Det finns personalbehov i min bransch och man vill ha fler kvinnor. Jag säger att man inte behöver vara hemma och laga mat hela dagarna. Yrket är inte svårt att lära sig, det är bara att testa. Men många säger bara: ”Nej, nej, jag kan inte”. Då säger jag åt dem att man kan jobba som lastbilsförare, busschaufför, målare. Inget är omöjligt.

Ghalia Alhindi drömmer om att bygga sitt eget hus en dag. Foto: Pavel Koubek.

Varför är det så svårt att få fler kvinnor att bli maskinförare tror du?

– Ingen kvinna i Syrien jobbar i det här yrket. Det är ett jobb för män där. Kvinnor i Syrien – inte de som bor här i Sverige – tänker att de inte heller behöver arbeta.

Varför tänker du på ett annat sätt än många av dem?

– För det är roligt att jobba. Jag gillar verkligen att köra stora och små grävmaskiner. Men det är också annorlunda här i Sverige. Dessutom, om både jag och min man jobbar så får vi mer pengar. Då slipper han bli så trött. Jag gör det här för honom också.

”Kvinnor är starka”

Samtidigt som det gått snabbt för Ghalia Alhindi att etablera sig i Sverige, har det inte varit helt enkelt. Branschen domineras av män och på utbildningen var det inga deltagande kvinnor. Då var det flera som undrade vad hon gjorde där, och slog vad om att hon inte skulle klara mer än en månad.

– Men det är inga problem. Tjejer och kvinnor är starka. Om du vill, så kan du.

Vad gör du om fem år?

– Jag kommer ha samma jobb och ha fått ett yrkesbevis. Jag vill också lägga grunden till mitt eget hus. Jag vill ha en villa, men det får bli i framtiden. Först måste jag jobba, gräva och gräva. Och spara pengar.