Många postanställda är antingen sjuka, vabbar eller sitter i familjekarantän på grund av covid.

I Avesta har situationen varit riktigt illa. Nyligen var det 60-70 procent frånvaro, 27 anställda var hemma av 42. Brevbäraren Tomas Elfström lånades ut till Avesta. I normala fall arbetar han i Borlänge.

– Jag fick mitt första jobb som brevbärare 1974. Jag har aldrig varit med om något liknande. Inte i närheten. Man trodde inte att det här kunde hända, säger han.

Tomas fick köra en lantbrevbärarslinga på 20,5 mil för att dela ut post, reklam och paket. 
 
– Det var ett litet bekymmer, speciellt när det blev mörkt. Jag fick ihop tio timmar i övertid på tre dagar. Så totalen för de som arbetade denna vecka blir förmodligen ett slags övertidsrekord, säger Tomas Elfström, fackligt ombud för Seko i Borlänge.

Brevbärarna får dela ut mer

Södra Dalarnas tidning har intervjuat flera personer som inte fått sin post. Flera är kritiska mot att Postnord inte har informerat allmänheten om utdelningskaoset. Sekos ordförande på Postnord i Dalarna och Gävle instämmer.

– Jag kan tycka att man borde ha gått ut i lokaltidningen och berättat. Nu blev det ändå så att tidningarna skrev om det, men då var det lite för sent.

Tomas Elfström får jobba övertid för att hinna med.

Även i Uppsala är utdelningen försenad med en eller två dagar på grund av den stora personalbristen.

– Det blir tungt för de som jobbar. För nu har du två dagars post, paket och reklam med dig. Om du har otur får du även med dig två sorters reklam. Det är mycket sådana saker som varken Postnord eller vi anställda kan påverka så mycket, säger Robert Olsson, som delar ut i Knivsta.

Han fortsätter:

– Finns det inte personal så finns det inte det. De som arbetar kan ju inte heller jobba ihjäl sig.

Robert Olsson, brevbärare på Postnord.

Nytt avtal ska lösa personalbristen

Sedan tidigare har Seko Posten ett avtal med Postnord om bemanning. Postnord får max ha 15 procent i extrapersonal och anställningsomfattningen får inte överstiga 40 procent under ett kvartal.

Men nu har en ny överenskommelse tecknats som innebär att arbetsgivaren tillfälligt kan vid behov göra undantag.

– Finns det fog för det så kommer vi inte att säga nej, säger Sandra Svensk, ordförande i Seko Posten.

Postnords pressansvarig Maria Ibsen ser en ljusning.

”Över lag ser det lite bättre ut nu, men läget är fortsatt ansträngt på sina håll. Det varierar från plats till plats och många gånger från dag till dag”, skriver hon i ett mejlsvar till Sekotidningen.

Hon passar samtidigt på att ge en eloge till de som kämpar för att få ut posten.

”Alla medarbetare gör en jätteinsats för att täcka upp så mycket som möjligt”, säger Maria Ibsen.