Postnords vd Annemarie Gardshol har fått en löneökning på cirka 20 procent två år i rad, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Seko Posten, som sitter i Postnords styrelse, markerade tydligt att de inte stod bakom förra årets löneökning på 19 procent.

– Det är provocerande och jag förstår att våra medlemmar tycker att det är orättvist, säger Sandra Svensk, ordförande för Seko Posten.

”Medlemmarna fick stå tillbaka”

Seko Postens medlemmar fick samtidigt 2,7 procents löneökning. I förhandlingar fick Seko Posten höra att pengarna inte räcker till mer än så.

– Jag tycker att en vd ska ha en relevant lön och såklart måste man titta på hur marknaden ser ut. Men det här handlar inte bara om att få en relevant lön, det handlar om ett lönelyft mitt inne i en pandemi där våra medlemmar fick stå tillbaka, säger Sandra Svensk.

Annemarie Gardshol fick cirka 20 procent löneökning även året innan dess. Då var ökningen mer befogad, förklarar Sandra Svensk. Vd:n bytte roll och blev tillförordnad vd för hela koncernen och inte endast Postnord Sverige.

Motsvarar upp till sju brevbärarlöner

För Sveriges Radio Ekot uppger Postnords styrelseordförande Christian W Jansson att vd:n kommit in på för låg lön och att lönen skulle korrigeras två år i rad för att bli mer marknadsmässig.

– Tittar man på hennes lönehöjning motsvarar det kanske fem, sex eller till och med sju brevbärar- och chaufförslöner. Det är enormt mycket pengar, säger Sandra Svensk.

Vd:n Annemarie Gardshol tjänar nu cirka 842 000 kronor i månaden. Samtidigt som löneökningen förra året har offentliggjorts har Postnord infört övertidsstopp och anställningsstopp.

– Det är särskilt provocerande med tanke på att alla ändå känner att man går till jobbet varje dag och gör ett jäkligt bra jobb, säger Sandra Svensk.