Brevbäraren Filip, 60, är målvakt i landslaget för Parkinsonsjuka
Brevbäraren Filip Oscarsson är målvakt i svenska fotbollslandslaget för Parkinsonsjuka – ett fritidsintresse som hjälper honom att hantera sjukdomen.
I somras åkte brevbäraren Filip Oscarsson, 60 år, till brittiska Liverpool för att representera Sverige i en fotbollsturnering.
Han stod i mål i Parkinsonlandslaget när det blev 2–2 mot Danmark, förlust med 1–0 mot Norge och förlust med 6–0 mot ett annat danskt lag.
– Det gick bättre än vad vi trodde. Vi har svårt att komma ihop och träna eftersom vi bor i olika städer, säger Filip Oscarsson.
Bra rehabilitering för Parkinsons
Det var ingen skräll att danskarna tog hem turneringen. De har vunnit elva år i rad, ställer upp med två lag och har kanske hundra träningar mot svenskarnas enstaka.
Det var också i Köpenhamn som turneringen föddes. En sjukgymnast såg fotboll som bra rehabilitering för personer med Parkinsons sjukdom.
De har ställt upp för mig och ordnat med andra jobb om det har varit problem.
Morot för motionen
Filip Oscarsson har varit med till och från i tio år och fick nys om den genom en Facebookgrupp. Fotbollsintresset finns sedan unga år. Han gillar gemenskapen och tycker att landslagsspelet är en bra morot för att motionera.
– För oss med Parkinsons sjukdom är det extra viktigt att hålla i gång eftersom man blir stelare och stelare. Sedan är fotbollen bra koordinationsträning.
Så upptäckte Filip Parkinsons
Det var 2011 som Filip diagnosticerades med sjukdomen. Det började med att han tappade luktsinnet. Sedan blev han fumlig när han skar bröd, som att han inte hade kraft i handen.
– Jag tänkte att jag var trött. Jag hade ju jobbat på Posten länge där det är mycket arbete med armarna. Sedan cyklade jag mountainbike flera gånger i veckan. Men det visade sig att det var Parkinsons, säger han.
Söker landslagsspelare
Sedan 11 år anordnas Ray Kennedy Cup, en landslagsturnering i fotboll för Parkinsonsjuka. Efter att tidigare ha varit i Köpenhamn spelades den i fjol i Liverpool. I lagen finns både män och kvinnor som spelar sjumannafotboll.
Det svenska laget söker spelare. Intresserad? Mejla filip.oscarsson@telia.com.
Tufft acceptera sjukdomen
I början var det svårt att acceptera sjukdomen. När han åkte på en träff med andra sjuka vände han i dörren, det var bara äldre där som inte var i bra skick alls.
– På Facebook träffade jag sedan folk som var jämnåriga. Vi började prata lite grann, träffas några gånger och efter några år kändes det inte så farligt, säger han.
För Filip Oscarsson har nervsjukdomen satt sig på höger sida av kroppen, med 50 procent sämre motorik i höger hand.
Eftersom vänster sida har fungerat som vanligt har han kunnat fortsätta med brevbäraryrket. Han har plockat posten med vänster hand och använt den högra för att lägga i brevlådorna.
Bättre med varannandagsutdelning
När Postnord gick över till varannandagsutdelning har han endast kört så kallad tunn slinga, med paket, expressbrev och varubrev.
– Då blev det bättre. Det blev inte så mycket att plocka i bilen, säger Filip Oscarsson som tycker att Postnord har varit väldigt stöttande.
– De har ställt upp för mig och ordnat med andra jobb om det har varit problem.
På senare år har han varit sjukskriven varannan dag, vilket har gett tid för återhämning och träning.
– Jag vet inte om jag hade klarat det annars.
Brevbärare i över 40 år
Efter 41 år som brevbärare går Filip Oscarsson nu i pension. Han får 65 procents lön de första fem åren, enligt ett pensionsavtal för vissa äldre anställda.
Tack vare det kan gå i pension innan kroppen blir sämre.
Nu blir det mer tid för cykling, långfärdsskridskor och längdskidåkning.
Samlar in pengar för landslaget
Han ska även samla in pengar från privatpersoner och företag med hopp om att åka till fotbollsturneringen i Liverpool även nästa sommar.
– De flesta är ju sjukskrivna, så det blir inte mycket pengar över. Utan insamlingen skulle vi inte ha kunnat åka. Det var jätteskoj att vi kom över dit.
Filips tips för att må bättre
- Ta kontakt med andra personer som är i samma situation som dig. Det finns exempelvis flera Facebookgrupper för Parkinsonsjuka där man kan diskutera hur sjukdomen påverkar livet.
- Läs på. Det uppstår ofta många frågor när man blir sjuk. För personer med Parkinsons finns det till exempel hemsidan alltomparkinson.se, där neurologer svarar på frågor.
- Motionera. Filip cyklar, åker långfärdsskridskor, längdskidor och cyklar. Han har också läst att boxning ska vara bra för koordinationen.
- Underlätta vardagen. Om det är svårt att ta sig till ett gym går mycket träning att göra hemma vid tv:n eller en surfplatta.
Det här är Parkinsons sjukdom
Parkinsons sjukdom är en nervsjukdom som oftast drabbar personer över 55 år, men den kan även drabba yngre. Den gör det svårt för hjärnan att kontrollera nervsignalerna som styr rörelser. Man vet inte varför sjukdomen uppstår, men den drabbar oftare män. Den går inte att bota, men det finns behandlingar och läkemedel som minskar besvären.
Källa: 1177