På sin tomt i skånska Norrvidinge har 55-årige Jonas Pettersson byggt en alldeles egen Vilda Västernstad. Den är stor – omkring ett halvt hektar – och exklusivt öppen för slutna sällskap.

– Det är det unika med den här platsen. Om jag hade öppnat stället för allmänheten hade jag behövt följa ett helt annat regelverk, och inte kunnat ha det så autentiskt, säger Jonas Pettersson.

Riverdale, som den fiktiva staden heter, består av en gata med hus på båda sidorna. Hotell, sheriffkontor, affärer, en saloon är samtliga byggda med fingertoppskänsla.

Jonas Pettersson, Sloppy Billy Wild West Riverdale.
Jonas Pettersson.

Blev till av en slump

Men hur får man ens idén att bygga en cowboystad?

Jonas Pettersson förklarar att det faktiskt var en slump. 1996 ville han på sin fritid satsa på att föda upp djur för att producera kött. Han behövde först bygga en loge för att förvara foder och annat.

Om jag från början hade sagt att jag skulle bygga allt det här så skulle jag inte ha gjort det

Han köpte rivningsvirke för en billig peng och skred till verket. Byggandet gjordes vid sidan av brödjobbet som skådespelare och sedermera maskintekniker.

Men under byggandets gång förändrades förutsättningarna. Det skulle bli för dyrt att föda upp djur. Jonas ändrade inriktning. Det blev en saloon i stället!

– Sedan har det utvecklats med tiden, säger Jonas.

Den fiktiva vilda västernstaden Riverdale i Skåne.
Miljöbild från Riverdale.

Riverdale tog tio år

Hela Riverdale byggdes under en tioårsperiod. Hus efter hus värktes fram, de flesta av konverterade ekonomibyggnader. Sedan dess har det mest varit underhåll av husen.

– Om jag från början hade sagt att jag skulle bygga allt det här så skulle jag inte ha gjort det.

Under dessa år har staden enbart varit öppen för privata bokningar och tillställningar. Det hålls bröllopsfester, hundträning, företagsaktiviteter.

SVT har spelat in avsnitt av det populära barnprogrammet ”Spökpatrullen”.

Fiktiva vilda västernstaden Riverdale i Skåne.

Det som från början bara var ett roligt projekt, är numera ett arbete med en affärsidé. För några månader sedan bestämde han sig för att satsa heltid på Riverdale och ta en paus från arbetet som maskintekniker, berättar Jonas.

– Riverdale är så mångsidigt. Jag gillar att planera, utveckla en idé till ett färdigt projekt med mina kunder och samarbetspartner.

– Det finns en del liknande ställen i Sverige. Men de är betydligt mer turistvänliga. Mitt är all-in på 1800-talet. Den nischen är jag nog ensam om i norra Europa.

Jonas Pettersson under en filminspelning.
Jonas Pettersson under en filminspelning.

Träffas utan elektricitet

Sedan 2013 har Riverdale också en verksamhet för levande historia. En gång i månanden träffas gruppen. Det finns ingen elektricitet, bara fotogenlampa och dagsljus är tillåtet. Det slutna sällskapet gör kläder, odlar bomull, stöper ljus, lägger spåntak eller smider.

– Vi gör det här i utbildningssyfte för att förkovra oss. Det används inte heller mobiler eller moderna glasögon.

Är det rollspel?

– Nej, man går in i karaktär som om det vore ett rollspel, men det är inte rollspel. Levande historia är att du använder dig av den tidens verktyg och material, och gör saker som man gjorde förr.

Är det svårt att få till?

– Det kan vara en stor utmaning.

Man måste väl skarva ibland?

– Nja, vi försöker undvika det faktiskt. Om vi blir tvungna att skarva börjar vi i stället om från början, säger Jonas Petterson med ett glatt skratt.

Jonas Pettersson, Sloppy Billy Wild West Riverdale.
Jonas Pettersson som sheriff i Sloppy Billy Wild West eller som stället också heter; Riverdale.

Det här är Riverdale

  • Den fiktiva staden heter Riverdale, men går också under namnet Sloppy Billy Wild West.
  • Cowboystaden är bara öppen för slutna sällskap. I småland finns Västern-temaparken High Chaparral som är öppen för allmänheten.
  • Jonas Pettersson har alltid haft ett intresse för den amerikanska Västern. Som barn tittade han på tv-serien »Bröderna Cartwright« och läste böcker om livet på det amerikanska 1800-talet.
  • Spöket Laszlo från SVT Barns program »Spökpatrullen« har varit på Riverdale/Sloppy Billy Wild West!
  • 2022 spelades västernfilmen ”The Murphy Gang” in i Riverdale. Bakom filmen står skådespelaren och filmarbetaren Michael Brolin, som var stuntman i Ruben Östlunds ”Triangle of Sadness”.