I drygt en vecka har fackförbundet IF Metall strejkat på elbiltillverkaren Teslas verkstäder. Detta för att få företaget att teckna kollektivavtal.

Nu kan Seko stoppa alla leveranser av brev och paket till Teslas verkstäder runt om i landet. Detta efter att Seko varslat om sympatiåtgärder.

Inga reservdelar till Tesla

Seko varslar om blockad mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och lastpallar som görs av Postnord och Citymail till Tesla.

Det innebär att exempelvis reservdelar och komponenter inte ska kunna levereras till Teslas verkstäder.

Då stoppas paketen

Blockaden träder i kraft den 20 november klockan 01:00 om inte företaget kommer överens med IF Metall.

– IF Metalls kamp är även vår kamp. Genom att vägra förhålla sig till spelreglerna här i Sverige så försöker Tesla skaffa sig konkurrensfördelar genom att ge arbetarna sämre löner och villkor än de skulle haft med ett kollektivavtal. Det är givetvis helt oacceptabelt, säger Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

Gabriella Lavecchia, Sekos förbundsordförande.
Gabriella Lavecchia, Sekos förbundsordförande.

Kan utvidga varslet

Blockaden innebär att Postnord och Citymail inte kan ta in ett annat företag för att hantera breven och paketen till Tesla.

Varslet kan även komma att utvidgas i ett senare skede om inte Tesla går med på att teckna kollektivavtal, varnar Seko.

– Vi och våra medlemmar kommer att göra allt vi kan för att vi tillsammans ska gå segrande ur denna kamp för rättvisa villkor för Teslas anställda, säger Sekos avtalssekreterare Ulrika Nilsson.

Fler sympativarsel

Sedan tidigare blockerar fackförbundet Transport fyra hamnar som innebär att man inte kommer att lasta eller lossa Teslabilar från och med igår, den 7 november.

Även fackförbunden Fastighets, Svenska hamnarbetarförbundet och Elektrikerförbundet har varslat om sympatiåtgärder.

Almega: Inte okej

Sekotidningen har sökt arbetsgivarorganisationen Almega för en kommentar, men Almega har inte återkommit. I ett pressmeddelande efter Fastighets sympativarsel riktade Almega stark kritik mot förförandet.

– Det är inte okej att företag med nyligen tecknade kollektivavtal ska drabbas av konfliktvarsel på detta sätt. Har man avtalade löneökningar och villkor ska man också omfattas av fredsplikten, det är en bärande del i den svenska modellen, säger Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega.