Uppdaterad

–Vi har kämpat så länge för upprättelse och jag saknar ord för hur det känns, mer än att det är en stor lättnad, säger hon vidare.

Mannen döms för att han någon gång under hösten 2017 dragit undan draperiet när de två kvinnorna bytte om i ett omklädningsrum och de var delvis nakna. Han har också kommenterat en av kvinnornas trosor inför hennes kolleger.

Tingsrätten: Agerat med uppsåt

Södertörns tingsrätt kommer fram till att handlandet haft en tydlig” sexuell inriktning och varit ägnat att kränka målsäganden sexuella integritet”. Och tingsrätten menar att han agerat med uppsåt.

Vittnesmål om grova kränkningar på ISS biljettkontroll

Nyhet

Arbetsledaren nekar till att ha begått brott, men medger att han dragit undan draperiet, för att leta efter en kollega och att han inte kommenterat kvinnornas trosor eller tittat på deras kroppar. Att han letat efter en kollega menar tingsrätten är en efterhandskonstruktion.

Aldijana Omerovic Herbert är kollega till de båda kvinnorna och är inte målsägande i det aktuella målet, men hon har själv varit utsatt för sexuella trakasserier på biljettkontrollen.

Arbetsledare på ISS åtalas för sexuella trakasserier

Nyhet

–Den här domen känns som en upprättelse för oss alla. Att en av de tidigare arbetsledarna har blivit dömd för sexuellt ofredande är helt otroligt, säger Aldijana.

Aldijana Omerovic Herbert hoppas att domen i dag kommer att förbättra arbetsmiljön på Biljettkontrollen. En av de målsägande kvinnorna håller med:

–Det har varit en tuff tid, ända sedan hösten 2017, men nu kan jag gå till arbetet med ett stort leende, säger hon.

Seko: Vi fick en bra överenskommelse med ISS

Nyhet

Sexuella trakasserier

Den dömde mannen arbetar inte längre som arbetsledare, men är kvar i företaget som biljettkontrollant. Ytterligare en arbetsledare blev polisanmäld, men han är inte längre misstänkt för brott.

För ett år sedan blev det känt att tre kvinnliga arbetsledare ansågs sig ha blivit sexuellt trakasserade på ISS Biljettkontrollen i Stockholm, som på SL:s uppdrag kontrollerar biljetter på bussar, tunnelbana och pendeltåg i Stockholms län.

Seko stämde ISS till Arbetsdomstolen för att företaget inte agerat för att stoppa de sexuella trakasserierna eller inte flyttat på arbetsledarna. Det slutade med förlikning i november 2018 och prövades aldrig av AD.