Sedan förra måndagen har runt 90 intagna på anstalten sjukskrivit sig från sin anvisade sysselsättning, som en protest mot kioskutbudet och maten som serveras. Kioskverksamheten har nyligen ändrats i Kriminalvården, så att det nu är samma leverantör till alla anstalter i landet.

– Nu finns det inte möjlighet att handla några färskvaror längre. Allt transporteras hit från ett centrallager med lastbil. Och då blir det lite fattigt. Det är så de känner i alla fall, säger huvudskyddsombudet Eleonor Hendén.

Tar på krafterna och humöret

Tidigare kunde de intagna i viss mån laga egen mat med råvaror från kiosken, som ett komplement till den mat anstalten lagar på plats och serverar.

– De ska ju jobba och sedan tränar de, och de känner att maten inte räcker till. Deras ståndpunkt är att det inte är tillräckligt mycket mat och att det finns rätter de skulle vilja byta bort, säger Eleonor Hendén.

– De kanske inte är jättesugna på broccoli- eller blomkålssoppa och vill hellre ha köttfärssås och spagetti, eller kycklingwok.

Eleonor Hendén är huvudskyddsombud på Tidaholmsanstalten.

När de intagna inte går till sina anvisade sysselsättningar blir de tre aktuella avdelningarna fulla. För att minska trycket på personalen har de intagna delats upp, så att de inte är 32 tillsammans utan 16.

Om strejken fortsätter kan det bli tufft för både intagna och personal, tror Eleonor Hendén.

– De intagna är vana att lämna avdelningen och gå till sin anvisade sysselsättning. De behöver lite miljöombyte, annars tar det på krafterna och humöret, som hos vem som helst. Då kan det självfallet bli mer oro här också.

Har du någon uppfattning om hur länge strejken kommer fortsätta?

– Det är svårt att säga, men jag tror att om de får gehör för något av sina önskemål så skulle dialogen gå bättre. Det här är den möjlighet de har att uttrycka sitt missnöje och frustration.