Posten i Finland står inför stora förändringar. Ledningen vill lägga ner över 80 av de idag 98 egna kontoren och ersätta dem med postombud.

Hela 380 anställda hotas av uppsägning och igår, tisdag, bröt MBL-förhandlingarna mellan arbetsgivarna och facket PAU samman.

– Jag har jobbat på Posten i 30 år och varit med om ett stort antal MBL-förhandlingar. Men jämfört med dem är det som nu sker rena farsen, säger huvudförtroendemannen för hela landet Mirja Sandberg till tidningen Helsingin Sanomat.

Idag lägger alltså personalen på samtliga 98 egna postkontor ner arbetet, vilket återupptas igen i morgon. De cirka 800 ställen där verksamheten sker medelst ombud påverkas inte.

Positionerna är låsta. Facket PAU lämnade på tisdagen ett eget förslag till hur de nuvarande 98 kontoren skulle kunna behållas.

Enligt huvudförtroendeman Mirja Sandberg fick man dock ingen reaktion från arbetsgivarna på detta.

Istället vill arbetsgivarsidan införa ett system med deltid, något facket skarpt motsätter sig.

– Det är omöjligt att leva på tusen euro i månaden. Och postkontorens öppettider är sådana att det heller inte är möjligt att ta något annat jobb vid sidan om, förklarar Mirja Sandberg.

Riku Kuusisto, som är chef för Postens servicenätverk, säger att det var något av en chock att inleda MBL-förhandlingar och att de anställda har hans sympati.

– Men målet med förnyelsen, exempelvis längre öppettider, nås inte på ett ekonomiskt sätt med nuvarande kontorsnät utan fungerar bättre med ombud, anser han.

De strejkande postanställda återvänder till jobbet i morgon, torsdag.

MBL-förhandlingarna är planerade att pågå till tisdag nästa vecka.