Glitter, tomtar och belysning i en oräknelig mängd. Kvällspressen och bransch- och lokaltidningar har alla skrivit om julbalkongen i Ängelholm.

När Sekotidningen når Ingvar Carlsson för en telefonintervju har han precis smugit ut från Sekos förbundsstyrelsemöte för att ta emot samtalet – och berätta än en gång om hur mycket han älskar julen.

– Det är lite häftigt. Det har varit det ena reportaget efter det andra. Andra år har min julbelysning skrivits om men aldrig som i år. En film från Hem & Hyra har visats över 18 000 gånger. Kvällsposten har varit här i flera timmar; fotat och gjort intervjuer. Jag stod på balkongen utklädd till tomte. Alla nere på gatan stannade och vinkade, säger Ingvar Carlsson, som till vardags arbetar på Trafikverket med kvalitets- och säkerhetsfrågor.

Ingvar Carlsson gillar julen, och tomtar. Han har drygt 300 stycken.

Kan inte dammsuga

Det var år 1995 som det hela började – med ett par ljusslingor. Sedan dess har ambitionsnivån ökat, och i dag kostar all belysning cirka 1 500 kronor extra i månaden.

– Jag brukar säga att mitt mål är att ha flest ljus per kvadratmeter. Det är mitt sätt att konkurrera med de stora villorna i stan. Det blir lite nya saker varje år: en tomte som rider på en stor ren har tillkommit.

Pyntet tar Ingvar fram i november – och det är inte bara balkongen som pryds. Inomhus har han bland annat hundratals tomtar, jultyger, dekorationer och en gran. Han har så mycket belysning att det inte går att använda dammsugare, hårtork eller diskmaskin i hemmet.

– Det är lite knepigt att få den övriga lägenheten att funka. Elnätet kan bli belastat. En säkring kan lätt smälla. Så jag har sopat golvet istället och diskmaskinen går efter tolv på natten när balkongen är nedsläckt, säger Ingvar, och berättar att säkringar måste regelbundet bytas ut för att allt ska fungera.

Ingvar Carlsson med sin dotter Marie Louise och hunden Solstråle.

Det går rykten

Balkongen, som ligger på tredje våningen i ett bostadshus i Ängelholm, har enligt Ingvar blivit ett landmärke i staden. Så pass att det gått olika rykten om vem som egentligen bor i lägenheten.

– En del tror att jag kommer från Thailand eller att det är en bordell. När jag gått ut och rastat min hund har jag också frågat folk som tagit kort på min balkong vad de tycker, en del tycker det ser lite knäppt ut. Men nu har jag gjort så många knasiga intervjuer. Nu vet alla vem som bor där.

Julpyntet har också blivit en distraktion, då Ingvars balkong ligger utmed Ängelholms mest trafikerade väg.

– Det har hänt två trafikolyckor. Man har tittat på min balkong lite för länge. Det har polisen sagt när jag gått ut och frågat vad som hänt.