Finanschefen Gunnilla Berg, som också petas av Postnords koncernstyrelse, får cirka sju miljoner i fallskärm.

– Det är helt enligt vad den svenska staten föreskriver, marknadsmässiga ersättningar och inte på något sätt orimliga eller extrema. En vd-lön i motsvarande bolag ligger på dessa nivåer, säger kommunikationsdirektören Thomas Backteman.

Postnords framtid

Postnords vd får gå på dagen

Nyhet

Johan Lindholm, ordförande på Seko Posten, betonar att det är en konsekvens av ett anställningsavtal mellan vd och arbetsgivaren.

–  Det är galet mycket pengar. Samtidigt är det min uppfattning att ingångna avtal ska gälla på alla nivåer. Men jag har full respekt för att den här typen av belopp sticker i ögonen hos våra medlemmar, säger han.

Krävs energi

En ny vd väntas vara på plats vid årsskiftet. Fram tills dess är Postnords Sverigechef Annemarie Gardshol tillförordnad vd.

– Nu startar rekryteringsprocessen. Vi söker en person med erfarenhet som krävs i den stora omställning som vi påbörjat – som har sin grund i ett helt förändrat beteende hos våra kunder som använder våra brev- och pakettjänster, säger Thomas Backteman.

Han menar att den nya vd:n behöver kunna hantera orimliga förväntningar, något som kommer ske nu när bolaget genomgår en svår ekonomisk situation och kraftigt fallande brevvolymer.

Stora besparingar och en övergång till varannandagsutdelning av post planeras. Därmed väntas grundbemanningen på brevbärarkontor och terminaler bantas rejält.

Postnords framtid

Facket rundades i beslut om post varannan dag

Nyhet

–  Det krävs mycket vilja och energi av en vd i ett bolag i stor förändring. Håkan och Gunilla har suttit på sina poster i fem år. De har gjort en stor insats. Men nu krävs det lika mycket energi för att ta oss vidare.

Han konfronterades

Håkan Ericsson ska inte ha sparkats, menar Thomas Backteman.

– Beslutet togs i koncernstyrelsen efter en analys av läget i bolaget. Slutsaten blev att det behövs en ny chef. Håkan delade uppfattningen när han konfronterades.