SEKOTIDNINGEN & ARBETET GRANSKAR. I april kom beskedet – 40 leverantörer av stöd och matchning slängdes ut på grund av för låga resultat eller för få deltagare. Det var andra gången Arbetsförmedlingen rensade upp i systemet där de arbetslösa själva har rätt att välja vilket företag som ska hjälpa dem att hitta ett arbete.

Men valfriheten har sina gränser. I alla fall om du bor på en plats där det finns få matchningsföretag, orter som till exempel Årjäng, Västervik och Kramfors. I 27 av Arbetsförmedlingens leverantörsområden finns tre eller färre företag. Det innebär att de inte kan slängas ut oavsett hur få personer de får ut i arbete, förklarar Arbetsförmedlingens chef för externa tjänster, Petter Carolusson, och hänvisar till lagen om valfrihetssystem, LOV.

Privat jobbförmedling

Så blir arbetslösa en kassako för bemanningsbolag

Reportage

– Det måste finnas valmöjligheter. Samtidigt har deltagarna möjlighet att se att det inte går så bra för vissa bolag, och då kan man välja bort dem.

Hur många som får jobb framgår inte

Det han refererar till är rankningssystemet för stöd och matchning med upp till tre stjärnor som visar hur framgångsrikt respektive företag är på att hitta jobb till deltagarna. Men stjärnorna visar inte hela bilden – exakt hur många deltagare som får jobb framgår inte.

Sekotidningen och Arbetet har tagit del av antalet resultatersättningar som Arbetsförmedlingen betalat ut till respektive företag under 2017. Det är den bonus företaget får när en deltagare har jobbat i minst fyra månader eller studerat en termin. Vi har jämfört siffrorna med antal deltagare som avslutat stöd och matchning under motsvarande period. I genomsnitt får företagen bonusutbetalningar för omkring 25 procent av deltagarna som lämnat tjänsten. Men många av bolagen presterar betydligt sämre än så.

27 kommuner har tre eller färre leverantörer av stöd och matchning. Då kan Arbetsförmedlingen inte porta någon av dem, även om de aldrig skulle lyckas få någon enda deltagare i arbete. Det enda som krävs är att de har fler än 10 deltagare under en sexmånadersperiod före Arbetsförmedlingens genomgång. Grafik: Eva Vahinen

Vi har tittat på de 144 företag som var aktiva under 2017 och som fortfarande finns kvar i systemet. Av dem var det 31 som fick resultatersättning för färre än 15 procent av sina deltagare. Flera av de företagen har kontor på orter där de inte kan slängas ut på grund av valfrihetslagen. Ett företag som har låga resultat jämfört med snittet är Preo jobbstart. De hade under perioden närmare 1 000 deltagare som lämnade tjänsten, men fick bara resultatersättning för 88 personer, motsvarande 9 procent.

 

Inte nöjd med resultatet

Fady Barsom är verksamhetsansvarig på Preo. Han är inte nöjd med resultatet, men enligt honom är företaget specialiserat på deltagare som står väldigt långt från arbetsmarknaden.

– Vi har för det mesta haft svåra fall, antingen långtidsarbetslösa eller folk som aldrig har jobbat i landet eller helt nyanlända. Det kan bero på det.

Privat jobbförmedling

Ylva Johansson: Matchnings­företag måste leverera

Nyhet

En mindre aktör, som inte fick några resultatersättningar alls under 2017 och bara tre året innan, är Driva i Älvsbyn. Enligt företagets chef Agneta Andersson har många deltagare fått jobb, men inte lyckats behålla dem.

– Man önskar att man hade haft mer tid så vi hade kunnat göra mer för att de skulle kunna bli bättre rustade, säger hon.

Hon påpekar att de har blivit bättre i år, och fått fler i arbete.

Arbetet och Sekotidningen har även sökt Miroikoncernen, där företaget Actionjob ingår. Actionjob har fått två resultatersättningar under 2017 samtidigt som 35 personer lämnade tjänsten. Företaget avböjer dock intervju.

Inte en massa lullull

Men det finns de som sticker ut åt andra hållet, även om inget större företag fått resultatersättning för fler än hälften av deltagarna. Individ & Företagstjänst i Karlstad är bäst i klassen. Av 143 deltagare fick företaget resultatersättning för 69 personer.

– Stort hjärta och hårt arbete, så kan man nog sammanfatta det, säger verksamhetschefen Ewa-Lena Hagman, som menar att man inte kan putsa på cv:t hur länge som helst.

– Vi håller inte på med en massa lullull utan sitter och ringer och ringer för att se till att de får träffa arbetsgivare, fortsätter hon.

Sedan stöd- och matchningstjänsten infördes 2015 har ett 70-tal lokala leverantörer uteslutits på grund av låga resultat. Men det dröjde ända till oktober 2017 innan den första gallringen genomfördes.

– Vi behövde ha ett visst antal kartläggningar för att bygga våra case, det var därför det dröjde fram till förra året. Men nu kör vi vidare löpande, säger Petter Carolusson på Arbetsförmedlingen.

Hur ofta kommer det att ske i framtiden?

– Så ofta det anses lämpligt. Nu gjorde vi en i höstas och en i våras, så det blir ju säkert inom en inte allt för avlägsen framtid.

Samtidigt som Arbetsförmedlingen utesluter matchningsföretag som presterar dåligt så kommer det hela tiden nya leverantörer. Men Petter Carolusson tror ändå att uteslutningarna gör att snittet kommer att förbättras över tid, alltså att fler deltagare får jobb.

– Jag är övertygad om att det ger effekt. Men sen kommer det ju nya, och lagen är skriven så att alla som vill och klarar etableringströskeln ska få chansen att visa att de är duktiga. Vi behöver både få in nya fräscha leverantörer och få bort dem som inte håller måttet.

Men även om ett företag blivit uteslutet finns det ingenting som hindrar det från att återkomma. Det är bara att lämna in en ny ansökan.

– Har man inte fuskat utan åkt ut på grund av mindre bra resultat så har man all rätt att börja igen enligt LOV, säger Petter Carolusson.

A – den populäraste bokstaven

  • Bland stöd och matchningsföretagen är det en femtedel som börjar på bokstaven A.
  • En trolig förklaring är att företagen tidigare sorterades i bokstavsordning på Arbetsförmedlingens sajt där deltagarna väljer leverantör.
  • Nu sorteras leverantörerna i en annan ordning.