Det var i slutet av juli som två intagna på Hällbyanstalten under nio timmar barrikaderade sig i ett vaktrum där de höll två kriminalvårdare som gisslan. Kriminalvårdarna bands fast och hotades med hemgjorda stickvapen av bland annat rakhyvlar, men ingen av dem kom till större skada fysiskt.

När Sekotidningen senare träffade en av kriminalvårdarna, Elin, mådde hon bra efter händelsen och var nöjd med stödet från Kriminalvården.

– Jag fick möjligheten att känna mig för efter några dagar hemma. Jag vill stanna i Kriminalvården och kände att jag behövde gå tillbaka så fort som möjligt för att inte bygga upp en rädsla, sa hon till Sekotidningen då.

Bunden vid händer och fötter

Nu har åtal väckts mot de två intagna männen, som är 24 och 31 år gamla. Åtalet gäller människorov, grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman. Ett visst fysiskt våld har använts mot kriminalvårdarna då den ena av dem fick sina händer och fötter bundna så hårt att de blev blåa, säger kammaråklagare Frida Hamberg till SVT.

Flera personer ur Kriminalvårdens personal kommer att höras som vittnen, men också poliser som varit på plats vid händelsen, enligt Åklagarmyndighetens pressmeddelande.

Under polisutredningen har det kommit fram att de intagna var missnöjda med förhållandena på Hällbyanstalten, framför allt förhållningsreglerna, enligt Frida Hamberg. De krävde därför en helikopter att lämna anstalten med, men också pengar, kläder och kebabpizza – krav som inte helt och hållet möttes, vilket gjorde att de intagna männen till slut gav upp.

Något datum för rättegången är ännu inte bestämt.