– Det känns jättetrevligt att bli nominerad. Det visar ju att man gör nytta, säger Christer Sjökvist som är huvudskyddsombud ombord på färjan.

Det är en arbetskamrat, Helene Nilsson, som har nominerat honom med följande motivering:

”När man vill prata med honom så lyssnar han.  Christer tar till sig de saker som handlar om arbetsmiljö och säkerhet. Han är guld värd på M/S Galaxy.”

Ombord på ett fartyg av Galaxys storlek finns många utmaningar för ett skyddsombud.

– Det finns så många olika yrkesgrupper, hotell, restaurang, butik, lager, maskinrum och så vidare, och alla har olika problem. För mig som bartender handlar det mycket om hot och våld från fulla passagerare, ergonomi och psykosociala problem.

Tröttnar du aldrig?

– Nej, jag lär mig ju nya saker hela tiden. Varje morgon när jag vaknar vet jag att det kommer dyka upp något nytt problem. Och jag gillar utmaningar och att få vara med och påverka.

Får ni gehör för era synpunkter hos ledningen?

– Ja, det tycker jag även om jag skulle vilja se mer utbildning av cheferna. Det är aldrig några problem med de chefer som är pålästa, men andra kan vara lite avfärdande.

Det är arbetsmiljötidningen Du & jobbet som årligen korar det bästa skyddsombudet. Christer Sjökvist är en av sex kandidater till titeln.

Om han skulle vinna den ärofulla titeln är det andra gången en Sekoit erövrar den. Årets skyddsombud 2008 var nämligen Conny Andersson på Kockums varv i Karlskrona.

Men det är inte första gången Christer Sjökvist vinner pris för sina insatser som skyddsombud. 2009 tilldelades han SAN-priset från Sjöfartens arbetsmiljönämnd.

– Så det verkar väl som jag gör någonting rätt i alla fall.

Årets pris delas ut av Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg på Du & jobbet och Arbetsmiljöforums arrangemang Working life 2012, den 17 oktober.