Som en följd av den usla arbetsmiljön har tidningen Byggnadsarbetaren nu utsett Lovön till årets sämsta bygge 2018.

Fler farliga brister i bygget av Förbifarten

Nyhet

Tidningen skriver att ”arbetare under året utsatts för allvarliga risker på en arbetsplats som borde vara ett föredöme. Trafikverket är både statligt och landets största beställare och borde från start ha kontroll över entreprenörer och verksamheten.”

Brister i sprängmedelshanteringen

Sekotidningen har vid flera tillfällen berättat om Arbetsmiljöverkets hårda kritik mot de allvarliga bristerna i arbetsmiljön hos Trafikverkets underentreprenörer på Lovön. Incidenten med de båda arbetsmiljöinspektörerna är bara en av flera som visar på brister i bland annat sprängmedelshanteringen.

Förbifart Stockholm

Livsfarlig arbetsmiljö vid tunnelbygge

Nyhet

I Arbetsmiljöverkets incidentrapport, som tidningen Arbetet tog del av i våras, beskriver inspektörerna hur de träffades av luftdraget och stötvågorna:

”Plötsligt så hör vi en otrolig smäll. Håll för öronen ropade platschefen. Men det var försent. Tryckvågen ut ur tunneln var gigantisk”. En av inspektörerna lyckades skydda öronen med händerna, en annan fick ont i öronen och i huvudet efter explosionen.

En biltuta varnade för explosion

Den här gången var inspektörerna på plats för att inspektera en stenkrossanläggning, då de plötsligt hörde en bil tuta. Ljudet visade sig varna för en sprängning i tunneln, något ingen i gruppen förstod. Trafikverkets representant på platsen sa att företaget tappat bort sitt signalhorn.

På Lovön sprängs det för tunnlar och Arbetsmiljöverket har återkommit gång på gång under mer än ett års tid och det har dykt upp nya allvarliga brister har hela tiden. I somras stoppades jobbet i tunnlarna, bland annat med hot om miljonvite.

Enligt uppgift till Byggnadsarbetaren ska arbetsmiljön ha förbättrats något på senare tid.