Lastbilen fastnade i snön på spåret vid en bevakad järnvägsövergång öster om Uddevalla. Pendeltåget hann inte bromsa i tid och kraschade med fordonet. Lokföraren, en man i 65-årsåldern dog. Ett tiotal resenärer skadades lindrigt. 

Exakt en vecka senare hålls det en tyst minut för att hedra lokföraren som omkom, meddelar SJ. De Västtåg som har möjlighet kommer stanna klockan 12.00. Undantag kommer göras för de tåg som inte kan stanna på grund av säkerhetsskäl.

”En väldigt tung vecka”

Det är SJ Götalandståg som kör Västtågen på uppdrag av Västtrafik. 

– Det har varit en väldigt tung vecka på många olika sätt, förstämning i kollektivet, många är ledsna, säger Helena Ivarsson, vd för SJ Götalandståg. 

Varför gör ni det här? 

– Först och främst är det för att hedra vår kollega. Det är viktigt att vi får komma samman och stanna upp tillsammans. Sedan vill vi belysa vikten av att fortsätta jobba med säkerhet på järnvägen. Det här är en olycka som inte ska få hända. 

Förutom att tågen stannar kommer medarbetarna på kontor och stationer samlas för att hålla en tyst minut.

Oro bland kollegorna

Lokföraren Roger Patriksson, vice ordförande i Sekos fackliga klubb på Västtågen, berättar att olyckan har skapat en oro. 

– Man blir ju väldigt chockad. Vi har haft olyckor då och då, där bussar och lastbilar inblandade. Ofta är det andra parten som kommit till skada, nu får man en tankeställare: det kan hända mig också.

Den omkomne lokföraren beskriver han som en hjälpsam och stöttande kollega. 

– Mina tankar går till de som står närmast honom, säger Roger Patriksson.

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med Sekotidningen och flera andra titlar ingår i LO Mediehus.